Бизнесът във Враца се обедини около становището, че делегираните бюджети

...
Бизнесът във Враца се обедини около становището, че делегираните бюджети
Коментари Харесай

Врачанският бизнес: Делегираните бюджети са вредни за образованието

Бизнесът във Враца се сплоти към мнението, че делегираните бюджети на учебните заведения вредят на просветителната система. Това стана на провела се през днешния ден в Регионалното ръководство по образованието среща по отношение на план-приема на възпитаници за община Враца.
Днес бяха показани паралелките, които ще бъдат образувани след 7 клас. Тази година в община Враца приключват 579 възпитаници, които ще бъдат разпределени в 26 паралелки. От тях 17 ще бъдат професионални, което води до орязването на профилираните.
Според началника на инспектората по образованието Галина Евденова приемът е уравновесен и дава отговор на поръчките от бизнеса в общината за образование на нужните на тях фрагменти. Целта на измененията е младежите, след довеждане докрай на междинното си обучение, да получават сигурна работа, която да дава отговор на потребностите от фрагменти на локалния бизнес.
Представители на бизнес организации от района показаха безапелационна позиция, че през последните години качеството на образованието е паднало фрапантно и повода за това са делегираните бюджети. Те се сплотиха към концепцията, че финансирането на образованието би трябвало да се промени и не парите да следват ученика, а противоположното. Според работодателите този способ е гибелен освен за просветителната система, само че и за бизнеса.
Директорът на Бюрото по труда във Враца Маргарита Ангелова не е оптимистично настроена, че макар измененията бизнесът ще остане задоволен от приема. Според нея сега пазара на труда има апетит за фрагменти в разнообразни професионални посоки – в строителния отрасъл, машиностроенето и земеделието. По думите й обаче квалифицирани хора липсват измежду записаните безработни.
„ Именно по тази причина ще бъде повишен броят на професионалните посоки. Надявам се и бизнес и учебни заведения да си подадат ръка и работата в тази посока да продължи и в план-приема през идващите години “, обявиха от РУО-Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР