Бизнесът в България сезира ресорният еврокомисар за , по която

...
Бизнесът в България сезира ресорният еврокомисар за , по която
Коментари Харесай

Бизнесът в България сезира ЕК за новата формула за минималната заплата


Бизнесът в България сезира отрасловият еврокомисар за, по която ще се дефинира минималната заплата у нас. Тя беше призната от 48-ия парламент в края на мандата му.

Междувременно се оказва, че има риск срокът, в който тя би трябвало да се дефинира за следващата година, да не бъде спазен.

Размерът на минималната заплата за следващата година ще стане явен през септември. Тя би трябвало да е 50% от брутната заплата за 12-месечен интервал.

„ От 1 януари 2024 година би трябвало да се готвим за минимална заплата от към 950 лева, което е добра начална стъпка “, разяснява икономическият Любо Костов. Синдикатите не виждат проблем във формулата.

Според работодателските организации обаче тя е в нарушаване на евродиректива. Те се притесняват, че някои компании мъчно биха си разрешили нарастването.

За нарушавания на евроизискванията не може да се приказва, счита и служебният обществен министър Лазар Лазаров. Той обаче твърди, че е под въпрос дали минималната заплата за следващата година ще може да се дефинира до 1 септември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР