Бизнесът тази есен ще трябва да се приспособи към една

...
Бизнесът тази есен ще трябва да се приспособи към една
Коментари Харесай

Как фирмите ще излязат на борсата за ток от 1 октомври?

Бизнесът тази есен ще би трябвало да се приспособи към една нова пазарна действителност – тази на покупката на ток. От 1-и октомври всички компании би трябвало да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. Според статистиката на КЕВР на свободния пазар би трябвало да излязат близо 300 000 компании. Промяната на закона визира магазини за хранителни артикули, цехове, пицарии, заведения за хранене, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски произведения, шивашки цехове и други, които употребяват електрическа енергия за небитови потребности. Цените за електрическата енергия, която те употребяват към този момент няма да се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар.

Независимо какъв брой огромни са компаниите, те ще би трябвало да си изберат нов снабдител до 30 септември, в противоположен случай ще останат при сегашния си краен доставчик – ЧЕЗ, ЕВН или " Енерго про ", според от територията, на която се намират. 

Комисията за водно и енергийно контролиране към този момент предложи на компаниите стандартизиран контракт, с който да обвържат връзките си с снабдител на електрическа енергия. Изготвеният контракт е предопределен за компании, които няма да сменят досегашния си снабдител. В случай, че до 30 септември т.г. небитов клиент не е сключил контракт с търговец на електрическа сила по свободно контрактувани цени, след тази дата той ще може да си доставя електрическа сила от досегашния снабдител, като за задачата двете страни следва да сключат стандартизиран контракт със период от 01.10.2020 година до 30.06.2021 г. 

" Има към 50 хиляди компании, които са на свободния пазар, само че в този момент нормативно с последните промени в Закона за енергетиката всички, които използват икономически ток, би трябвало да излязат на свободен пазар. Клиентът би трябвало да подпише контракт и да го изпрати на търговеца. След това търговецът прави цялата тежка процедура по промяната на снабдител ", изясни в ефира на енергийният специалист Павлин Павлов.

" Крайният клиент ще има един контракт, а търговецът на електрическа енергия има подобаващ контракт с мрежовото сдружение, което урежда всички въпроси с доставката ", разясни енергийният експерт Антон Иванов. 

Промяната визира близо 300 хиляди небитови консуматори. " Слаба е информираността на потребителите за тази смяна. Има информация на страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране и Министерство на енергетиката ", добави Иванов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР