Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и

...
Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и
Коментари Харесай

Петков: Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

Бизнесът ще получи обезщетения за високата цена на тока и през април. Това съобщи на брифинг министър председателят Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас, заяви Българска национална телевизия. В срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Работи се и върху опцията бизнесът да подписва дълготрайни контракти за закупуване на електрическа енергия, тъй че пикове в цените да не се отразяват толкоз внезапно върху стопанската система у нас, изясни министър председателят.

" Изправени сме пред невиждана рецесия откъм войната в Украйна, цените на газа и тока. Осъзнаваме, че огромна част от факторите са външни и България сега е в средата на съвсем съвършената стихия. На срещата с работодателските организации се обединихме към това, че всички сме в една лодка и дружно ще излезем от рецесията въз основата на знанията и разговора, който имаме ", добави Петков.

Конкретните параметри на обезщетенията за април ще станат ясни до края на седмицата, съобщи енергийният министър Александър Николов. Ще се прегледат и всички вероятни средносрочни и дълготрайни решения, тъй че да се обезпечи оптималната предвидимост за бизнеса за година напред.

До април се чака да бъде направен нов механизъм за подкрепяне на стопанската система, тъй че помощта за високите цени на енергоносителите да бъде увеличена, сподели вицепремиерът Корнелия Нинова. Точният размер следва да бъде конкретизиран.

" Без постоянна стопанска система няма по какъв начин да излезем от рецесията, по тази причина държавното управление и страната заявяваме, че с всички вероятни законови средства ще подпомогнем българската стопанска система, тъй че предприятията да продължат да работят без да редуцират хора ", акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

По мотив напрежението, което се основава към цените на някои артикули, Кирил Петков прикани хората да не се поддават на суматоха и увери, че управляващите наблюдават деликатно обстановката със стоките, за които се пускат клюки, че може да привършат.

" Не се поддавайте на суматоха, няма да свършват тези артикули. Цените се качват, само че на база инфлация, а не в пъти. Избягвайте суматоха, с цел да не даваме опция на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички дружно би трябвало да знаем, че имаме държавно управление, което работи и обезпечава систематично решение на проблемите ", сподели Петков.

Министър-председателят насочи нападки към опозицията за рецензиите, които насочва в този миг.

" В момента гасим пожар след пожар, на всички места е продънена системата, а в това време чуваме мнения " Ние ще решим за един ден всичко! ". Какво правихте последните 10 години? Оказва се, че трупаните проблеми с десетилетия в този момент би трябвало да ги решим за 90 дни. Точно поради този вид изявления сега имаме всички тези спекулативни рецесии ", съобщи министър председателят.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митев изрази задоволеност от срещата.

" Надяваме се да успеем да изготвим работещ механизъм за отплата и намиране на стабилно решение за в бъдеще ", съобщи той.

На брифинга министър председателят Кирил Петков разяснява и телефония диалог, който организира с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Украинският президент е помолил България за всякаква помощ, каквато е в положение да обезпечи и за позитивен метод за диалозите за интеграцията на Украйна в Европейски Съюз.

Благодарил е за филантропичната помощ, която България към този момент изпрати, а също и за поддръжката, която страната ни оказва на бежанците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР