Бизнесът ще получава компенсация за скъпия ток при цена на

...
Бизнесът ще получава компенсация за скъпия ток при цена на
Коментари Харесай

Помощите за тока на бизнеса на поправителен: Таванът падна н...

Бизнесът ще получава отплата за скъпия ток при цена на борсата над 200 лева за мегаватчас, вместо досегашните 250 лева Компенсацията ще е идентична за всички небитови консуматори, присъединени към мрежите на ниско, приблизително и високо напрежение. Това одобриха депутатите с план на решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, импортиран от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Предложението бе признато със 164 гласа " за ", 1 " срещу " и 4 " въздържал се ".

Това в действителност е корекция на остаряло решение, признато от депутатите през ноември. Тогава те записаха небитовите консуматори да бъдат обезщетени друго съгласно това дали са приложили ограничения за енергийна успеваемост или употребяват възобновими енергийни източници за потребностите си. Такава диференциация на получателите на помощта обаче би изисквала нотификация от Европейска комисия, която да отнеме сред 4 и 6 месеца. Ето за какво помощта бе уеднаквена до 200 лева за мегаватчас за всички небитови консуматори.

„ И аз желая по-ниски цени на тока. Но безвъзмезден обяд няма. Това решение ще докара до по-ниски вложения, до финансов колапс на държавната енергетика и в последна сметка до по-високи цени и инфлация в дълготраен проект. ”, разяснява във фейсбук профила си Владислав Панев от „ Демократична България ”, който бе единственият дал своя вот срещу прекрояване на мярката.  По негови калкулации обезщетенията за бизнеса за скъпия ток ще доближат 13 милиарда лв. годишно. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР