Бизнесът ще получава компенсации заради рекордно скъпия ток и занапред.

...
Бизнесът ще получава компенсации заради рекордно скъпия ток и занапред.
Коментари Харесай

Компенсации за скъпия ток ще има! До дни обявяват помощта за...

Бизнесът ще получава обезщетения поради рекордно скъпия ток и отсега нататък. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

Днес тя се срещна с работодателски организации, като съществена тематика на диалозите са били шоковите цени на електрическата енергия за бизнеса и съответните ограничения, които страната ще предприеме за подкрепяне. Вчера в телевизионно изявление министър председателят Кирил Петков уточни, че оттук насетне обезщетенията ще бъдат образувани по нова методика.

Работодателите оферират те да бъдат в размер на 75% от разликата сред прогнозната цена на тока, която за декември е 119 лв. за мегаватчас и пазарната.

" Цените на електрическата енергия са в пъти по-високи в сравнение с бяха предходната година по това време. За да бъде конкурентоспособна българската стопанска система, тя би трябвало да получава сила на цени, сходни на нейните съперници. В момента съперниците ни отвън Европейски Съюз се доставят на по-ниски в пъти цени ", сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Нинова и ведомството й ще внесат съответни оферти в околните дни. " Даваме си сметка, че с цел да има опция и средства за всички останали политики - обществени, просветителни и така нататък, е нужна работеща стопанска система, която да обезпечава средствата за тези политики ", сподели тя.

По думите й политиките за обезщетения поради коронавирус рецесията, въведени още от държавното управление на ГЕРБ - 60/40 и 80/20, също ще се запазят.

Като трета краткосрочна мярка пък е обрисувана дейната взаимна работа сред страна и бизнес в създаването на бюджета за 2022 година, с цел да бъдат открити допустимо най-оптималните решения.

Амбициите на Корнелия Нинова са " понижаване на административната тежест за бизнеса освен на думи, а на каузи ", основаване на здрава връзка сред обучение и бизнес и облекчение на методите за финансиране на дребните и микропредприятията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР