Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на

...
Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на
Коментари Харесай

Велев: Ще съдим хората, допуснали да плащаме 30% по-скъп газ

„ Бизнесът ще желае от властта сигурни доставки на газ на конкурентни цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи глоба за това, че не сме взели количествата, които сме декларирали от „ Газпром износ “, съобщи пред Нова нюз ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

По думите му тези наказания ще бъдат над 1 милиард и ще ги заплаща всеки един от българските жители.

„ Но това, което ще създадем, е да предявим иск към хората, които са позволили това да се случи. И ще създадем един обществен развой, с цел да е ясно поради кого сега плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и поради кого ще платим над 1 милиард наказания за количества газ, които сме декларирали, само че не сме взели “, безапелационен беше той.

„ Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентоспособност “, уточни още Велев.

„ Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За съпоставяне в прилежаща Сърбия е 45 евро – 3 пъти по-малко, в Унгария – 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 евро, два пъти по-малко. Всички тези страни, в това число и България, получаваме съветски газ. Само че ние го получаваме на два-три пъти по-висока цена “, уточни още ръководителят на АИКБ.

Велев уточни, че цената по контракта с „ Газпром “ е с 30% по-ниска от настоящата пазарна спотова цена. За митингите против вероятно възобновяване на договарянията с „ Газпром “ той бе безапелационен: „ Това е митинг на една фракция. Това е фракция на съперниците на съветския газ, купуван без медиатори. Това е нейното название на тази самоубийствена фракция. Защото ние купуваме съветски газ, само че посредством медиатори, с 30% по-скъпо. Това не е неприятно за тази фракция, неприятното е, когато го купуваме непосредствено с 30% по-евтино “.

„ Отговорната българска европейска позиция е да вземем оптимално количество от „ Газпром износ “. Да напълним на 100% „ Чирен “ и в случай че ни остане, да продаваме в Европа този газ “. А диверсификацията я реализираме с времето “, акцентира Велев.

В антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, само че още не са заседавали, бизнесът ще упорства да се разиска при дефицит на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предупреждение ще получават, какви обезщетения ще има за лишените от газ предприятия.

„ А високата цена води до ограничение на интензивността, понижаване на продажбите, на заплатите, на личния състав “, изясни Велев.

„ Ако това продължи задоволително дълго – да получаваме по-скъп газ от нашите съперници, това ще докара до прекъсване на работа и затваряне на предприятия “, в умозаключение съобщи той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР