Бизнесът сезира Европейската комисия за механизма за определяне на минималната

...
Бизнесът сезира Европейската комисия за механизма за определяне на минималната
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати отново в спор за минималната заплата

Бизнесът сезира Европейската комисия за механизма за установяване на минималната работна заплата. Пред Българска национална телевизия Мария Минчева от Българска стопанска камара разяснява, че у нас механизмът не е спазен по отношение на европейската инструкция. Обезсмисля се ролята на работодатели и синдикати, счита тя. Министерството на труда и обществената политика се пробва да ползва директивата. Важна е ролята и волята на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) да създаде нещо, съгласно нея.

Политиците били наясно какви са настояванията на бизнес и синдикати, само че когато през месеци има избори, дебатът става популистки. Минчева упрекна синдикатите, че манипулират с тематиката. Тя се притеснява, че ще се сътвори войска от работещи на минимална заплата. Бизнесът щял да избира да наема хора на минимална заплата, а останалото ще заплаща с плик. Според Минчева бизнесът реагирал съответно, когато трябвало да се подвигат заплатите.

Синдикатите не са съгласни с тезите на бизнеса за резултата от растежа на минималната заплата. Президентът на КНСБ Пламен Димитров изясни, че директивата има детайли на задължителност. Повече от 15 години няма методика за установяване на минималната заплата, а работната група към МТСП, би трябвало да я сътвори.

Димитров счита, че тематиката в отворена и ще има решение. Целта би трябвало да е минималната заплата да е съответна, по мнението му. Минималната заплата би трябвало да стига на служащия и фамилията му за живот. Европейската инструкция би трябвало да бъде въведена в нейната целокупност, настоя Пламен Димитров. Той има вяра, че инфлацията ще продължи да се успокоява, само че ще остане двуцифрено число.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР