Бизнесът сега е на полусъединител, в очакване на следващата вълна,

...
Бизнесът сега е на полусъединител, в очакване на следващата вълна,
Коментари Харесай

Хардуерният пазар у нас: Накъде след истерията с криптовалутите

Бизнесът в този момент е на „ полусъединител ”, в очакване на идната вълна, само че по кое време ще дойте тя и какъв брой ще продължи никой не може да отговори...

През март-април, когато завърши нервността с криптовалутите, целият хардуерен бизнес трябваше да се пренастрои, съобщи Емил Кирилов, управител бизнес развиване в Мост Компютри

Настоящата година е много забавна за ИТ пазара в България, в частност за компютърния хардуер. Но както гласи една сентенция, най-голямото проклинание е да живееш в забавни времена – по този начин заключи положението на пазара Емил Кирилов, управител бизнес развиване в Мост Компютри, на годишната дилърска конференция на компанията в Банско.

„ В края на предходната година имаше нервност с криптовалутите, което беше доста добре за пазара – продаваха се освен видеокарти, само че и дънни платки, SSD-та, зареждания, всичко вървеше добре. Тази година също стартира оптимистично за криптовалутите, само че някъде през март-април тоз цирк завърши, затвори порти ”, описа Кирилов.

Бизнесът в този момент е на „ полусъединител ”, в очакване на идната вълна. Всички чакат тя да пристигна, тъй като зад криптовалутите има огромен запас, само че по кое време и какъв брой ще продължи е въпрос, на който никой не може да отговори, уточни мениджърът.

„ Проблемът е, че през април трябваше да се пренастрои целият бизнес – както всички разчитаха, че колкото повече видеокарти имаш на склад, толкоз повече ще спечелиш, по този начин внезапно видеокартите станаха проблем. Появи се пазар на видеокарти втора ръка, цените започнаха да падат и хората се почувстваха излъгани ”, сподели Кирилов.

Драматична е също обстановката при процесорите. Налице е мощен недостиг и повишаване на интелските чипове – в частност, на Celeron и Pentium, до момента в който при по-скъпите не се чакат проблеми, тъй като Intel влага точно в тях. Това се отразява на продажбите на десктопи и ноутбуци.

През първото тримесечие на 2018 година за първи път динамичността в броя и приходите от продажби па преносими компютри е идентична, което значи, че търсенето се измества към по-скъпите конфигурации – в ценовия сегмент 900-1000 лева вместо 500-600 лева

„ AMD получава Коледа през септември ”, по този начин Емил Кирилов разказа създалата се обстановка и нейното отражение върху главния съперник на Intel. „ Въпросът е по какъв начин те ще си изиграят картите. Имат идеалната опция да си получат подобаващ дял с новите артикули, които пуснаха на пазара ”.

Това към този момент се удостоверява на пазара за десктопи, където AMD бележи растеж и то с лекост, до момента в който продажбите на Intel падат. Очаква се през заключителното четвърто тримесечие обрисувалата се наклонност да стане още по-силно изразена. Вече „ по-евтиното ” не е единственият аршин да се избере AMD, уточни мениджърът от Мост.

Важна вест за районен съд пазара у нас е завръщането на MSI в бизнеса с ноутбуци в България. В огромна степен това е станало под давление на Мост, показа Кирилов. „ Целта им е да завоюват авторитет и да са водачи в гейминг бранша, не да заемат 30% от пазара ”, сподели той и акцентира, че Мост е и оторизиран сервиз за MSI ноутбуци.

След привършване на еуфорията с криптовалутите, геймингът и мобилните устройства се обрисуват като благоприятни условия за играчите на компютърния пазар. Продажбите на смарт телефони не престават да порастват, появиха се нови играчи.

„ Затова убедихме LG Mobile, че е време да се върне на този пазар у нас. Техните артикули заслужават внимание като характерности и цени ”, съобщи Кирилов. Така да вземем за пример, LG K9 със Snapdragon процесор се предлага на последна цена към 200 лева

Nokia се възражда, а Мост Компютри още веднъж е извънреден дистрибутор на марката за България. В допълнение, компанията дистрибутира мобилни устройства на Lenovo, Asus и Motorola. Китайските марки настъпват, само че те взимат дял от други китайски марки – да вземем за пример Huawеi за сметка на Lenovo, което дава съществени шансове на производители като LG, разяснява Кирилов. „ Трябва да се научим да продаваме смарт телефони ”, обърна се той към дилърите.

Друга ниша с капацитет са мултифункционални монитори/телевизори, която Мост създава с LG. Интересно предложение, да вземем за пример, е 28-инчов подобен модел на последна цена от 300 лева Телевизорите са най-продаваният артикул в ритейл веригите, само че могат да се осъществят сполучливо и от дилърите.

SSD пазарът е най-устойчиво развиващият се сегмент, където цените паднаха и ще продължат да падат. Търсенето се измества от 120- към 256-гигабайтови устройства, поради по-достъпното ценово равнище. Ако наклонността на спад в цените продължи, до края на годината 256-гигабайтовите устройства ще станат най-продавани, предвижда Кирилов.

Наблюдава се също засилен интерес към NAS продуктите за предпазване. Подобни сторидж устройства са търсени най-много от домашните консуматори, които съхраняват в тях всичко скъпо – документи, фотоси, музика, видеа и така нататък

След привършване на нервността с криптовалутите, бизнесът се концентрира върху гейминга, като положителни вероятности разкриват мобилните устройства, мултифункционални монитори/телевизори, даже и мини-РС-тата, които станаха забавни, поради интелските процесори в тях със остарели цени, заключи Емил Кирилов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР