Турция и Армения са решени да нормализират отношенията си без

...
Турция и Армения са решени да нормализират отношенията си без
Коментари Харесай

Турция и Армения потвърдиха ангажимента да нормализират отношенията си

Турция и Армения са решени да възстановяват връзките си " без предварителни условия ", споделиха през вчерашния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският министър председател Никол Пашинян в телефонен диалог, заяви Анадолската организация, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Двамата водачи подчертаха политическата си воля за цялостно нормализиране на връзките сред Турция и Армения без никакви предварителни условия “, разгласи Дирекцията за връзки на Турция в обществената мрежа „ Екс “.

Ердоган и Пашинян подчертаха смисъла на продължаването на договарянията сред специфичните представители на двете страни и потвърдиха точките, по които досега са постигнали съглашение, допълват от Дирекцията.

По време на телефонния диалог Пашинян поздрави Ердоган за мюсюлманския празник Курбан Байрам. Турският президент насочи най-хубави пожелания на арменския министър председател във връзка идния празник Преображение Господне.

Ердоган изрази съболезнованията си на Пашинян за скорошните наводнения в Северна Армения.

„ Лидерите също по този начин приветстваха продължаващия разговор сред високопоставени чиновници на Турция и Армения и разискаха последните събития в района и интернационалния дневен ред “, се показва още в известието.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически връзки. През 2009 година в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за определяне на дипломатически връзки и за правилата на връзките си, само че тези документи не бяха утвърдени от никоя от страните.

В последно време бяха подхванати старания за нормализиране на връзките сред Анкара и Ереван. На 14 януари 2022. се състоя първата среща на специфичните представители за разговора на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР