Бизнесът реши да сезира прокуратурата за полуделите цени на уж

...
Бизнесът реши да сезира прокуратурата за полуделите цени на уж
Коментари Харесай

Безумните цени на тока стигнаха до прокуратурата

Бизнесът реши да сезира прокуратурата за полуделите цени на сякаш свободния пазар на електрическа сила. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до основния прокурор поради дефицита на ток на енергийната борса, който докара до следващ неуместен български връх - най-висока цена в цяла Европа. На 3 юли 1 мегаватчас базова мощ на платформата " Ден напред " се е търгувала приблизително за 195.40 лева, а в избрани часове - за космическите  270.04 лева./ MWh, настояват работодателите, като показват, че тази цена е била над двойно по-висока от междинната за Европейски Съюз, над три пъти по-висока от цената на електрическата енергия в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената у нас за предния ден (2 юли).

Авторите на сигнала упрекват шефовете на държавните предприятия БЕХ и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", както и министъра на стопанската система в " безучастие и неупражняване на отговорности ".  В сериозния ден 3 юли да вземем за пример, когато търсенето е било огромно, държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е бил необяснимо въздържан продавач на ток и неенергично е участвал в търговията, макар че би могъл да завоюва много от високите цени. Това не е индивидуален случай, а продължаващо държание, пишат до прокуратурата работодателите. Те припомнят, че тецът е сдружение на ръба на банкрута и че е необичайно да бяга от огромни облаги. Според одобрените от КЕВР планове държавната централа излиза на облага при цена 135.30 лева, се споделя в сигнала.

Бизнесът от месеци сигнализира, че е ненормално на енергийната борса да има недостиг, преференциален за шепа търговци на ток, а страната да не реагира, с цел да успокои пазара, посредством своите предприятия  производители, които са и съществени продавачи на борсата. И защото " жегата " продължава, в този момент сезира държавното обвиняване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР