Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители

...
Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители
Коментари Харесай

Васил Велев: В Сърбия цената на тока за небитовите потребители е 130 лева, а у нас - 408 лева

Бизнесът предлага 217 лв. отплата за мегаватчас за небитовите консуматори за месец декември. Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, стопанската система и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации.

Това заяви пред Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Според него сходна обезщетителна мярка би трябвало да продължи "докато има подобен пазар, който е строшен, който не работи, такива свръхекстремно високи цени ".

Велев дефинира преодоляването на енергийната рецесия като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

"408 лв. за мегаватчас е междинната цена за ноември. Декември предвиждаме да стигне до 450 ", посочи Васил Велев.

В прилежаща Сърбия цената за небитовите консуматори е 130 лв., а в Румъния цената е от порядъка на 180 лв., а в Турция – по-ниска, добави той.

Това е огромен риск за стопанската система и за публичния бранш, безапелационен е Велев.

"Борсовите цени са почти идентични, само че в във всички страни има самостоятелни решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните консуматори ".

Цените за бита и в този момент са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще докара или до банкрути на сдруженията, които доставят с електрическа енергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и банкрути в промишлеността, разяснява Васил Велев пред националното радио.

"Когато се субсидират едни цени, тази дотация някой я заплаща. И става по този начин, че който използва повече, той получава по-голяма дотация. По-заможните жители, които използват повече, получават по-голяма дотация, която я заплащат в действителност по-бедните. Това задържане на цените не е обществена политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, в това число и за тези, които могат да си заплащат действителните сметки и тези, които не могат ".

"Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, само че този развой може да се овладее посредством несимволично и навреме компенсиране на тези високи цени ", сподели още Васил Велев.

"Парите са тук, в България. Ние имаме единствено 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност ".

Обхватът на антикризисните ограничения у нас е над два пъти по-малък от междинния за Европейски Съюз, посочи още Васил Велев.

"Те и в този момент не са в най-благоприятен дизайн. Това, което у нас отсъства като мярка, е поддръжка на закрепените разноски на предприятията в потърпевши браншове ".

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР