Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители

...
Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители
Коментари Харесай

Васил Велев: В Сърбия цената на тока за небитовите потребители е 130 лева, у нас - 408

Бизнесът предлага 217 лв. отплата за мегаватчас за небитовите консуматори за месец декември. Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, стопанската система и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации. Това заяви пред БНР Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Велев дефинира преодоляването на енергийната рецесия като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

„ 408 лв. за мегаватчас е междинната цена за ноември. Декември предвиждаме да стигне до 450 “, посочи Васил Велев.

В прилежаща Сърбия цената за небитовите консуматори е 130 лв., а в Румъния цената е от порядъка на 180 лв., а в Турция – по-ниска, добави той. Това е огромен риск за стопанската система и за публичния бранш, безапелационен е Велев.

„ Борсовите цени са почти идентични, само че в във всички страни има самостоятелни решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните консуматори. “

Цените за бита и в този момент са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще докара или до банкрути на сдруженията, които доставят с електрическа енергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и банкрути в промишлеността, разяснява Васил Велев в предаването „ Преди всички “.

„ Когато се субсидират едни цени, тази дотация някой я заплаща. И става по този начин, че който използва повече, той получава по-голяма дотация. По-заможните жители, които използват повече, получават по-голяма дотация, която я заплащат в действителност по-бедните. Това задържане на цените не е обществена политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, в това число и за тези, които могат да си заплащат действителните сметки и тези, които не могат. “

Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, само че този развой може да се овладее посредством несимволично и навреме компенсиране на тези високи цени, сподели още Васил Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР