Бизнесът и властта се разбраха за по-голяма компенсация, заради високите

...
Бизнесът и властта се разбраха за по-голяма компенсация, заради високите
Коментари Харесай

Бизнесът и властта се разбраха за по-голяма компенсация заради поскъпването на тока


Бизнесът и властта се схванаха за по-голяма отплата, поради високите цени на тока. Поскъпването на електрическата енергия и природния газ се отразяват извънредно отрицателно на предприятията у нас, демонстрира последното изследване на Българската търговско-промишлена палата.
Снимка: bTV

74 на 100 от компаниите показват, че не могат да възнамеряват цените на стоките и услугите си, а 63% не съумяват да усилят заплатите на чиновниците си, макар високата инфлация. Почти толкоз не могат да покриват разноските си.

Ако рецесията с цените продължи, част от бизнеса се готви да редуцира личен състав, други регистрират загуби на поръчки. Около една четвърт показват, че е допустимо да прекратят активността си.

Позитивно въздействие регистрират едвам 4 на 100 от фирмите.
Снимка: bTV

Високата цена на тока затруднява определянето на себестойността на продукцията в старозагорско дружество, което създава произведения от чугун. Електроенергията към този момент образува 60-70% от цената на изделията. От няколко месеца те работят на загуба:

„ Чисто икономическа логичност е, че когато обещано нещо работи на загуба или когато към този момент станем неконкурентоспособни, огромна част от нашите клиенти биха се отказали от нас “, съобщи финансовият му шеф Галин Кирев.

След днешната онлайн среща с властта терзанието на бизнеса понижа, регистрираха огромните работодателски организации. Постигната е нова сделка като таван на обезщетенията.

„ Компенсацията за октомври и ноември беше 110 лв., за декември ще бъде 129 лв., а за първото тримесечие ще има таван 250, само че е функционалност на откритата цена – 250 таван се доближава при цена на борсата от порядъка на 520 лв., ние се надяваме да не се допрем до този таван “, съобщи Васил Велев от АИКБ.

Все отново бизнесът регистрира, че тази отплата ще даде опция да се задържи инфлацията, а компаниите ще могат да възнамеряват продажбите си на избрани цени.

„ Договорихме с премиера при последващи, в случай че има някакви писания на пазара, да следим и в случай че има напрежение и ескалация на цените, да помислим за различен тип обезщетения “, изясни Добри Митрев от Българската стопанска камара (БСК).

Бизнесът чака днешната сделка да бъде завършена и като решение на Министерския съвет
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР