Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие по внесения от Корнелия

...
Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие по внесения от Корнелия
Коментари Харесай

Без съгласие между бизнес и синдикати за минималната заплата и пенсиите

Бизнесът и синдикатите не реализираха единодушие по импортирания от Корнелия Нинова и група депутати от Българска социалистическа партия за България план за промени в Кодекса на труда за повдигане на минималната заплата от 1 юли, а не от 1 януари 2024 година, заяви БНР.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов се разгласи " за " ново нарастване на най-ниското заплащане.

" От 650 на 780 са 130 лева - 20% за интервал от две години и половина досега, а в случай че не я вдигнем от 1 юли, ще стане три години. Кумулативната инфлация съгласно калкулатора на Национален статистически институт от 1 януари 2021-ва е тъкмо 30%. "

КНСБ от дълго време упорства от 1 юли минималната работна заплата да бъде нараснала най-малко с 10 % от 1 юли 2023 година и да стане 850 лв. вместо сегашните 780.

Работодателските организации се оповестиха срещу плана. Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал разяснява:

" Това просто обезсмисли обществения разговор. Този законопроект, същността му е - дано да не е от 1 януари следващата година, дано да е от 1 юли тази година. Тоест като се изключи че е погрешно, да бъде бързо ".

На съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие не бяха утвърдени и импортирани от Българска социалистическа партия промени в Кодекса за обществено обезпечаване за преизчисляване на пенсиите от 1 юли с % 1,35 за всяка година застрахователен стаж и за обвързване на втората година на майчинството с минималната заплата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР