Бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на

...
Бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на
Коментари Харесай

Бизнесът зове държавата за помощ. Не се вижда таван на цената на тока

Бизнесът и синдикатите излизат на митинг поради рекордните цени на тока. Те упорстват за незабавни ограничения от страна на страната и обезщетения за засегнатите. Според изпълнителния шеф на АИКБ Добрин Иванов, в случай че страната не се намеси, стопанската система на България ще бъде ликвидирана.

 За да овладее скъпия ток, Чехия маха Данък добавена стойност върху електрическата енергия и газа За да овладее скъпия ток, Чехия маха Данък добавена стойност върху електрическата енергия и газа
Чешкото държавно управление краткотрайно анулира Данък добавена стойност за електрическата енергия и газа на фона на доста покачване на цените на силата, съобщи ДПА...

„ В невиждана обстановка сме, се повиши 4 пъти. Само за ден имаше 10% покачване. И не се вижда таван ”, съобщи Иванов. „ Небитовите консуматори са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи в сравнение с сметките за септември 2020 година А сметките за октомври ще бъдат минимум 3 пъти по-високи. Това са непостижими сметки. На ръба са освен бизнесът, само че и търговците на сила, тъй като нямат ресурса да закупуват тази сила. Пазарът на електрическа енергия не действа ”, съобщи Иванов по Нова телевизия.

„ Това, че битовите консуматори са предпазени към момента, не значи, че и тях няма да ги засегне ”, съобщи Антон Иванов.

По думите му процесът е общоевропейски. „ Нашата система създава с доста по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като споделят, че желаят тези цени, на които създава България ”, разяснява Антон Иванов. Той прикани да се приказва по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. „ В системата има сдружения, които генерират по-голяма от предстоящото облага. Но има и значими сдружения, които генерират огромни загуби. Не можем да изтеглим облагата от едното сдружение и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вид ”, счита Антон Иванов. Според него има разновидности, които да реализират балансираност, само че трябват по-големи старания от тези, които се показали сега с казването „ ние сме подготвени да дадем по 50 лв. на всеки ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР