Бизнесът гледа с оптимизъм към 2022 г., но освен това

...
Бизнесът гледа с оптимизъм към 2022 г., но освен това
Коментари Харесай

Очакванията на бизнеса за 2022: Повече инфлация и ново повишение на заплатите

Бизнесът гледа с оптимизъм към 2022 година, само че също така чака по-висока инфлация и не възнамерява огромни вложения. А аргументите за тази нерешителност са неяснотата към развиването на коронавирус рецесията, дефицитът на енергийни първични материали и растящите им цени, прекъснатите вериги на доставки и упованията за закъснение на световния напредък. Въпреки това близо половината от фирмите плануват нарастване на заплатите. Това демонстрира обичайна бизнес анкета на БСК, която тази година е направена измежду 817 компании.

Според данните през отиващата си 2021 година е почнало оттласкване от дъното, като след първичния потрес поради коронавирус фирмите са се приспособили към новите действителности и мениджърите им към този момент ги ръководят по отношение на особеностите на тази нова среда.
Едрите проблеми за бизнеса - липса на ликвидност, администрация, честа промяна на разпоредбите
Спрямо шоковата 2020 година тази година бизнесът е по-голям оптимист. Въпреки това участниците в анкетата дават преобладаващо отрицателна оценка и на положението на бизнес климата, и на положението на личните им компании.
Автор: БСК
Трите най-големи провокации за фирмите през тази година не престават да са същите като миналогодишните - неналичието на оборотен капитал (за 79%), бюрокрацията и регулаторната тежест, административният напън и неналичието на електронно държавно управление (73%), както и постоянно изменящата се нормативна уредба (57%). Липсата на квалифицирани фрагменти също продължава се показва като проблем от две трети от фирмите.
Реклама
Негативните оценки за правосъдната система не престават да се покачват, като тя се показва като проблем от 52% от интервюираните. Както показаха и от БСК - поръчката на новата власт за тежка, само че нужна промяна в правосъдната система, се адмирира.

От камарата показват, че коронавирус рецесията през 2020 година се е отразила съществено върху индикаторите на компаниите, като всички те бележат фрапантни спадове по отношение на предкризисната 2019 година - размерите на произвеждане понижават в 60% от фирмите, оборотите - за 66% от тях, външните пазари - за 36%, работните места - в 47%. " Спрямо 2020 година е налице леко усъвършенстване на всички тези индикатори, само че все пак картината продължава да е мощно притеснителна ", показват от БСК. Анкетата демонстрира и още нещо - че към момента предприятията са внимателни и не смеят да възобновят капиталовата си политика. Фактор е коронавирус, само че и неналичието на държавно управление през тази година, което основава среда на непредвидимост.
Автор: БСК
На този декор понижават случаите на просрочени несъбрани вземания от контрагенти, като те са с максимален спад за последните 10 години. Според БСК хипотетичната причина за това е въведената по-строга финансова дисциплинираност в изискванията на рецесия. Намаляват и интервалите на просрочие, като в преобладаващата си част (32%) те са до 2-3 месеца. За сметка на това обаче спрямо предходната година пораства процентът на просрочията над една година.

Бизнесът дава ниска оценка на антикризисните и противоепидемичните ограничения - едвам 19% от интервюираните утвърждават икономическите ограничения, а 27% поддържат противоепидемичните. Резултатът е съвсем еднакъв с този от 2020 година
Автор: БСК Реклама Ръст на заплатите, на силата и упования за още инфлация
Въпреки рецесията през предходната година в съвсем половината от интервюираните компании заплатите са се нараснали, а са намалели в едвам 14% от компаниите. Според БСК евентуално растежът се дължи на нарастването на минималната заплата. Такъв растеж се възнамерява и за идната година (в съдружното съглашение е записано, че през 2022 година тя би трябвало да е най-малко 700 лева при 650 лева е момента). Половината от компаниите обаче показват, че ще калкулират този спомагателен разход към цените на стоките и услугите. А това значи още инфлация.

През 2021 година наклонността още веднъж е към растеж на търсенето на хора - най-много на тесни експерти и изпълнителски състав, и в по-малка степен на административен личен състав, показват от БСК.

Друг фактор в посока нарастване на цените на производител са високите разноски за сила. Анкетата демонстрира, че те основават съществени проблеми за 89% от фирмите, което ги принуждава да усилват крайните цени на продукцията си (62%), да редуцират други разноски (41%) и личен състав (14%), а всеки четвърти се оплаква от понижение на поръчките и клиентите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Свят 1 Градове 2 Енергетика 3 Политика 1 Медиа и реклама 2 Енергетика 3 Политика Реклама
БСК са попитали своите членове и какви ограничения чака бизнесът. Според интервюираните това са директна финансова поддръжка и преструктуриране на енергийната система и енергийния микс. Сред належащите ограничения е и въвеждането на механизъм за подписване на дълготрайни контракти за бизнес потребителите.
Очакванията за следващата година
Компаниите са по-големи оптимисти за 2022 година В същото време съгласно тях има и опасности за развиването на българската стопанска система - поради растежа на цените, на цената на труда и упованията за по-голяма регулаторна тежест.

Несигурната среда води и до сдържаност в проектите за бизнес развиване през 2022 година От БСК показват, че растеж на производството, нови продукти/услуги и нови пазари възнамеряват сред 35 и 42% от интервюираните, до момента в който през предкризисната 2019 година са били 57%.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Инвестициите в индустриални мощности и нововъведения влизат в проектите приблизително на 20% от интервюираните, до момента в който през 2019 година междинният % е бил съвсем два пъти по-голям (38%).
Автор: БСК Автор: БСК Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР