Бизнес климатът у нас се подобрява през април. Общият му

...
Бизнес климатът у нас се подобрява през април. Общият му
Коментари Харесай

Сериозно подобрение на бизнес климата през април

Бизнес климатът у нас се усъвършенства през април. Общият му индикатор нараства с 2.8 пункта, оповестяват от Национален статистически институт. Положителните са данните за всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се покачва с 0.7 пункта, което се дължи на оптимистичните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са по-благоприятни. През интервала януари - април 2018 година остатъкът от мощности се усилва, а междинното натоварване в индустрията се прави оценка на 73.7%, което е с 3.1 пункта под януарското ниво.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните проблеми за развиването на бизнеса, като последната анкета регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През април съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се повишава с 5.1 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност е нараснала, като и прогнозите им за идващите три месеца остават удобни.

Осигуреността на производството с поръчки се резервира по отношение на януари и се прави оценка на 7.0 месеца. Същевременно упованията за нови поръчки през идващите шест месеца се усъвършенстват.

Основните фактори, затрудняващи активността в бранша, не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ. Относно продажните цени в строителството мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се усилва с 0.5 пункта, което се дължи на усъвършенстваните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По-благоприятни са и прогнозите им във връзка с поръчките към доставчиците както от вътрешния, по този начин и от външния пазар през идващите три месеца.

Най-сериозните усложнения за бизнеса остават незадоволителното търсене, конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи понижение на отрицателното въздействие на първите два фактора.

По отношение на продажните цени преобладаващите упования на търговците са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През април съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ нараства със 7.1 пункта вследствие на оптимистичните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Подобрени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са главните спънки за активността в бранша. Относно продажните цени мениджърите не чакат смяна през идващите три месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР