Бизнес климатът се подобрява с 2.1 пункта през май спрямо

...
Бизнес климатът се подобрява с 2.1 пункта през май спрямо
Коментари Харесай

Сериозен ръст в строителството помогна за подобряването на бизнес климата

Бизнес климатът се усъвършенства с 2.1 пункта през май по отношение на предходния месец, сочат данни на Национален статистически институт.

Най-голям растеж се регистрира в строителството. Единствено в търговията на дребно се регистрира спад. В никой от секторите не се планува увеличение на цените през идващите три месеца, като само в услугите има упования за леко повишаване на услугите.

Промишленост

Заради оптимистичните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията индикаторът за бизнес климат в този бранш се усилва с 1.4 пункта. Отчита се известно усъвършенстване на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с удобни упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца. Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ не престават да са главните фактори, затрудняващи предприятията.

Строителство

Бизнес климатът в строителството се повишава с 8.1 пункта по отношение на април вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение сегашната строителна интензивност е нараснала, като и прогнозите им за идващите три месеца остават удобни. Основните фактори, затрудняващи активността в бранша, не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ.

Търговия на дребно

Понижението на индикатора в бранша е с 1.6 пункта вследствие на по-резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-благоприятни. През последния месец е регистрирана по-сериозна конкуренция в сектора, което измества усложненията, свързани с незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

Услуги

През май съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 0.9 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Подобрени са мненията им за търсенето на услуги, като прогнозата е, че това ще продължи и в идващите три месеца. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са главните спънки за активността в бранша.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР