Бизнес доверието в Китай е спаднало до най-ниското си ниво

...
Бизнес доверието в Китай е спаднало до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Бизнес доверието в Китай достига историческо дъно

Бизнес доверието в Китай е спаднало до най-ниското си равнище от януари 2013 година насам, демонстрира изследване на World Economics, което по едно и също време отразява и изяснява въздействието на възходящите случаи на COVID-19 върху икономическата интензивност и неочакваното анулиране на доста ограничения за надзор на пандемията, оповестява Reuters.

Индексът спада до 48,1 през декември от 51,8 през ноември, сочат данните на World Economics. Изследването е извършено измежду мениджъри по продажбите в над 2300 компании, а показателят - най-ниският, откогато се организира изследването през 2013 година

Анализът, оповестен в понеделник, е измежду първите знаци за това по какъв начин бизнес настроенията по отношение на втората по величина стопанска система в света вървят в отрицателна посока. Рязкото намаляване на строгите коронавирус ограничения от началото на месеца докара до възходяща вълна от случаи на COVID-19 в страната, а това, от своя страна, ускорява терзанията, че в един миг Пекин ще вкара даже по-сериозни от предходните ограничения, с цел да отговори на провокациите.

" Проучването навежда на безапелационния извод, че темпът на напредък на китайската стопанска система се е забавил фрапантно и страната може да изпадне в криза през 2023 година ", разясняват от World Economics.

Очаква се Брутният вътрешен продукт на Китай да нарасне единствено с 3% през тази година, което е най-лошият резултат от близо половин век. Проучването демонстрира още, че бизнес интензивността е спаднала внезапно през декември.

" Процентът на фирмите, които настояват, че сега са отрицателно повлияни от Коронавирус, се е повишил до най-високата стойност в историята на изследването, като повече от половината от всички респонденти към този момент допускат, че активността им е наранена по един или различен метод ", изясняват в допълнение от анализаторската организация.

Наскоро Китай отстрани някои основни елементи от най-строгите в света ограничавания против COVID-19. Мерките бяха отстоявани от президента Си Дзинпин, само че утежниха стопанската система и провокираха невиждани от години митинги.

" Може да отнеме най-малко още едно тримесечие, преди нещата да се извърнат ", изяснява на собствен ред Дан Уанг, основен икономист в Hang Seng Bank China. " Много дребни предприятия са изчерпали ликвидността си, изключително заведения за хранене, фитнес зали, хотели и други градски услуги ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР