Бившият здравен министър в последните две служебни правителства на Румен

...
Бившият здравен министър в последните две служебни правителства на Румен
Коментари Харесай

Кацаров смята, че е атакуван заради детската болница и президента

Бившият здравен министър в последните две служебни държавни управления на Румен Радев – Стойчо Кацаров се разгласи за жертва на офанзива поради наранени стопански ползи и заподозря, че през него се нападна и президента. Преди ден антикорупционната комисия даде извършени от Кацаров поръчки за антигенни проби за учениците на прокуратурата. Според КПКОНПИ има данни за осъществени корупционни закононарушения при тези поръчки.

" Истинската причина да се прави опит да се орони името ми е обвързвана с няколко огромни столични лечебни заведения и най-много – с детската болница . Това е същинската причина “, разяснява в сряда Кацаров пред бТВ.

" Това е офанзива, чиято последна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лева без да е осъществена никаква активност, без законово съображение да се платят тези средства и до този миг не са подхванати никакви дейности за откриване на истината към този случай. Ето ви 10 млн. аргументи да бъда нападнат аз, да бъде атакувано ръководството на служебното държавно управление “, уточни Кацаров.

Той уточни, че няма да разреши никой да петни името му, само че няма да показва имена, тъй като това би трябвало да направи прокуратурата. " Те имат всички документи, цялата документи е показана на прокуратурата. Ако сме правова страна, не аз би трябвало да показвам. Прокуратурата би трябвало да ги уточни “, сподели Кацаров.

Той изясни, че Министерски съвет е определил бюджет за ученическите проби от 12 лева на численост за 1.5 млн. теста. " Ние купихме 4.7 млн. теста – три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е реализирана по време на поръчката “, уточни Кацаров.

" Може ли да ощетиш нещо, в случай че купиш нещо за три пъти по-малко пари ", попита той. Кацаров изясни, че било променено изискването за наказателна клауза при несъблюдение на контракт. При първата покана имало случай на недоставени проби от една компания – неустойката обаче била 0.5% дневно. Променихме това и тя стана 5%, след което имаше компании, които се отхвърлиха, а бяха подали предложения, уточни Кацаров. Според него тези компании в действителност били наясно авансово, че няма да се оправят с изискванията.

Той разяснява, че по Закона за изключителното състояние е можел изобщо да не организира социална поръчка и попита каква е повода да се стига дотук с дейностите на КПКОНПИ.

По-късно от КПКОНПИ излязоха с позиция, в която декларират, че обвиняванията на Кацаров са неоснователни .

Те показват, че във вчерашното им известие за изпратените до прокуратурата резултати от инспекцията им,не е упоменато името на някогашния длъжностен министър.

Затова изказванието, че " въпросът с тестванията за възпитаници са комфортен мотив за уронване на престижа и името му “ е лишено от съображение, считат от КПКОНПИ.

" Без да се оспорва правото на всеки на отбрана и медийни изказвания и без изобщо да се повдига въпроса за персоналния авторитет на Стойчо Кацаров, следва да се означи, че по този метод и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е действала по всеки сигнал . Така е процедирано и по инспекция, предоставена от прокуратурата и почнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с активността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов във връзка строителството на детска болница. От тях в хода на тази инспекция по същия метод са снемани пояснения и всички материали са изпратени на упълномощилия инспекцията прокурор ", се споделя още в позицията.

" Проверените процедури и откритите нарушавания нямат нищо общо с президента Румен Радев, който съгласно някогашния министър на опазването на здравето е „ задачата на офанзивата “. Това изказване на господин Кацаров е повече от голословно и явно цели отклонение на публичното внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от инспекцията по реда на ЗПКОНПИ и с персоналната отговорност на възложителя на доставките на проби ", допълват от КПКОНПИ.

Казусът с детската болница в изходна позиция

Като здравен министър Кацаров искаше да приключи наследения от държавното управление на Бойко Борисов контракт с " Главболгарстрой " за строителство на нова детска болница на мястото на изоставения градеж в двора на Александровска болница. Кацаров обаче по този начин и не съумя да скапе контракта на стойност близо 100 млн. лв. (77.8 млн.лева без Данък добавена стойност или 93.4млн.лв. с включен ДДС). Причината: за строителството на детската болница да извърши заръката за развалянето на контракта. Същевременно на сдружението е преведен задатък в размер на 10% от цената на контракта или 7.7 млн. лв., които евентуално Кацаров засяга като " изчезнали ".

В последните си дни Кацаров предприе дейности по на капиталовата компания за строителството на детската болница и болница " Лозенец " в съществуващата Специализирана болница по детски заболявания с концепцията новата детска болница да се строи на терен на някогашната държавна. Този проект, обаче, от новия здравен министър Асена Сербезова.

Така договърът с " Главболгарстрой " за строителството на детската болница остава настоящ . Директорът на Здравната капиталова компания инж. Иван Алексиев съобщи преди ден пред БНР, че още при започване на своето встъпване в служба, новият здравен министър проф. Асена Сербезова е извикала целия Съвет на шефовете, " към този момент е осведомена и напълно поддържа плана " . До момента Сербезова не е разяснява обществено дали фактически поддържа плана за строителството на детската болница в двора на Александровска болница.

Същевременно в сряда от Инициативата за " Истинска детска болница ", която се бори да спре построяването на новата Педиатрия върху на мястото на остарелия градеж в Александровска болница, излязоха с позиция, че са шокирани от информацията за връщането към този план.

" Това ли е Промяната, която си представяте? Болница, пригодена към неспособен 40-годишен скелет , който потвърдено е рисков и би трябвало да бъде опустошен? Болница, в която няма място за модерна техника, спешни асансьори, за независими санитарни възли, даже за родители? Болница без проект кой ще работи в нея? Болница без идея, без ясна роля в изоставащото детско опазване на здравето, нуждаещо се от цялостна визия и промяна? ", показват от самодейността.

Оттам напомнят, че над 92 000 жители застанаха зад идеята " ЗА Истинска детска болница " .

" Подали сме искане за среща с министър Асена Сербезова още преди коледните празници и в този момент чакаме отговора ѝ повече от всеки път, с цел да разберем до каква степен изказванията в репортажа са съществени планове на новото държавно управление ", показват от самодейността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР