Бившият заместник-миистър на отбраната Йордан Божилов заяви в ефира на

...
Бившият заместник-миистър на отбраната Йордан Божилов заяви в ефира на
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър на отбраната: По време на студената война България беше една от най-милитаризираните страни в света

Бившият заместник-миистър на защитата Йордан Божилов съобщи в ефира на бТВ, че България през цялото време на военния спор е изнасяла оръжия за Украйна.

" Вярно е, че не постоянно непосредствено са отивали в Украйна, само че през медиатори български оръжия са стигали до украинската войска. Това е доста значимо за Украйна, тъй като България има военно-промишлен комплекс, който създава мостри, муниции, въоръжение и техника по остарял руски пример, каквато е основата на украинската войска към момента. Има превъоръжаване, доста НАТО-вски страни дават западен модел оръжия, само че към момента това, което е належащо на украинската войска да се пази, са муниции по руски стандарт. Ние имаме и в складовете на армията. България по време на " студената война " беше една от най-милитаризираните страни в света. Ние имахме проекти за над 600-хилядна войска, когато се наложи по време на война. Това значи, че складовите наличия са планувани да покрият потребностите на 600-хилядна войска. Голяма част от складовите наличия на България са унищожени или продадени, само че към момента проектите за водене на война са такива, че имаме огромни наличия. Това имаше поради министър Тагарев като сподели, че България може да даде доста повече, в смисъл, че ще се преразгледат някои от проектите за поддържане на муниции и тези муниции, които не са нужни, ще бъдат изпратени към Украйна ", сподели той в предаването " Лице в лице ".

" Служебното държавно управление в осъществяване на решение на Народно събрание изпрати лимитирано количество въоръжение - логистични материали и така нататък Но от складовете на българската войска по едно разпореждане на Министерски съвет за възобновяване на складови наличия са извадени много огромни количества муниции. Най-вече голямокалибрени. И са предоставени на ВМЗ за възобновяване. А ВМЗ би трябвало след три години да ги върне на Министерството на защитата новопроизведени. И въпросът е къде са отишли тези снаряди, които са дадени на ВМЗ. Допускането е, че те са отишли тъкмо в направление Украйна. Тоест, ние още веднъж сме помогнали на Украйна в нейната борба.

Ние не даваме директна помощ, по тази причина не можем да се възползваме от фондовете на Европейския съюз за възобновяване на средствата. Следващото нещо, което мен ме тормози, е, че ние даваме складови наличия от руския стандарт, и след три години ще ги получим по същия остарял руски стандарт. Къде е модернизацията на българската войска. Миналата година военните фабрики изнасяха, само че през медиатори. Тоест, тези пари, които можеха да влязат в нашия бюджет, те са отишли в медиатори или във компании на други страни. Пак са отишли в Украйна. И нашите съдружници знаят какво се изнася и къде отива. И Украйна знае и по тази причина ни благодари за помощта ", посочи Божилов.

" Има фондове в Европейски Съюз, които са за това да се компенсират тези страни, които дават въръжение или техника, с цел да могат те впосведствие да закупят нови мостри.

Воюващите страни са Русия като агресор и Украйна, която се отбранява. Няма никакъв метод да се припише присъединяване на България или на която и да е друга страна, която оказва помощ на Украйна. Защото това е записано в това число и в интернационалните контракти, и в Устава на Организация на обединените нации - страната, която е жертва на експанзия, има право на помощ. Да не забравяме, че и Иран пък подкрепя Русия с дронове и други системи на въоръжение и това също не я прави участник във войната. България е една от 54-те страни, които дават помощ на Украйна. Ние даваме, тъй като ние считаме, че с цел да се реализира мир Украйна би трябвало да се отбрани. Не вижгдам мир да бъде постигнат  посредством това Русия да завземе, да наложи, да окупира територии ", приключи специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР