Бившият вицепремиер и настоящ съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев

...
Бившият вицепремиер и настоящ съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев
Коментари Харесай

Асен Василев призна: Започнах да работя в осми клас

Бившият вицепремиер и сегашен съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев призна, че трудовите си привички е построил още като младеж в родния Хасково. В изявление за известен измежду младите бизнесмени и криптотърсачи подкаст Василев разкри, че е почнал да работи за пръв път едвам на 15-годишна възраст и изрази мнение, че финансовата просветеност на подрастващите се добива най-вече с натрупването на персонален опит. 

" Много значимо е всеки да има базисна финансова просветеност, с цел да може да си прави месечния бюджет и да го ръководи и да добие активи като кола, апартамент. Много е значимо да не се влиза в клопката на бързите заеми, тъй като се излиза мъчно от него. Добре е младежите да разполагат със средства, които да знаят по какъв начин да ръководят. 

Лично аз започнах да работя към 8-и и 9-и клас. Моите родители ми споделиха: " Имаш у дома обезпечена храна, покрив. Ако искаш на море, ще би трябвало да работиш за това. И по този начин към месец-месец и половина работих, с цел да ги изкарам и след това, несъмнено, на драго сърце ги изхарчих. Голяма част от финансовата просветеност е да се научи, че за парите се работи, а не порастват по дърветата ", разяснява Василев. По думите му построяването на трудови привички в гимназиална възраст дисциплинира крепко. 

В изявлението той изяснява още, че не вижда аргументи България да отсрочва пълноправното си участие в Еврозоната, като припомня, че въпреки и дребни и закрепени, страната непрестанно заплаща комисиони за непрестанния продан на артикули и надлежно, разплащането на евро и лв. в износ и внос. Според него за обезличаване на лв. е погрешно да се приказва от позиция на обстоятелството, че страната от дълго време е във валутен ръб. И показва изрично мнение, че колкото по-рано одобри еврото за валута и спре да чака решенията на ЕЦБ от чакалнята, толкоз по-добре за всички - и за жителите, и за бизнеса. 

Дали скоро ще се пукне така наречен заможен балон у нас обаче Василев не се наема да допуска. Според него по-скоро срив на цените като през 2008 година след рухването на Леман Брадърс и световна икономическа рецесия няма да последва. Очаква обаче да има гладко затихване на бурния растеж на цените на имотния пазар. 

В едно от редките си профилирани изявленията в последно време, Василев е помолен да изрази и мнение към регулацията на криптовалутите у нас и в Европейски Съюз. 

" Ние сме в европейските регулации напълно във връзка с криптовалутите. Според мен обаче биткойн би трябвало да се третира като валута, а не като капиталов механизъм по този начин, че да се впише в съответните данъчни политики. България, също така, разполага с собствен основен актив -  единната разплащателна система " Борика ", споделя той. И разкрива, че до момента в който е бил отпред на финансовото министерство, е водил диалози с огромни играчи в криптопространството по какъв начин тя може да стане койн-ту-фиат система (т.е. биткойните да се преглеждат също като законно разплащателно средство или фиатни пари, каквито са и доларът, и еврото - б.р.)

" Биткойнът обаче не е гарантиран с политически мощност зад себе си и по чисто регулаторни аргументи може да се трансформира в извънредно рисков. Затова не съм почитател ", изяснява още Асен Василев. По думите му блокчейн технологията ще остане, както и предвижда, че следва пренос на еврото и $ към виртуални валути, което ще сътвори и конкуренция за останалите криптовалути. 

" Ако приемем, че криптопространството е новата златна тресчица, ние да подсигурим кирките и лопатите за това ", изясни образно Василев. 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " гледа деликатно сигналите от китайската стопанска система и европейските дейности през зимата от позиция на проблемите с енергийните доставки във връзка с прогнозата му за световния стопански тренд. Василев счита, че двете великански стопански системи ще се оправят единствено със забавяния и е допустимо до криза въобще да не се стигне. 

" Политиката, която Китай дълги години води, е без случки като тези на Русия по отношение на Украйна или Грузия и възнамерява за 20-30 години напред ", разяснява Василев във връзка обтегнатите връзки сред Пекин и Тайпе. И не счита, че до въоръжен спор може да се стигне в този район от Далечния Изток. 



ТЕМА преди 1 час 1510 преди 4 часа 3749 преди 16 часа 3236
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР