Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев заяви пред

...
Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев заяви пред
Коментари Харесай

Николай Василев: Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да има излишъци в бюджета

Бившият вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев съобщи пред Bulgaria ON AIR, че oтдавна можеше да сме влезнали в Еврозоната дружно с Хърватия.

" Ако бяхме влезнали, щяхме да забележим, че няма висока инфлация, единствено позитиви има. Сега гледаме триумфа на Хърватия по малкия екран, а ние загиваме в средата на Балканите ", акцентира той.

" От самото начало всички дейности на Асен и Кирил бяха да не влизаме в Еврозоната и да го отлагаме. От средата на 2021 година до момента за седми път одобряваме бюджет, актуализации, закъснели бюджети. Всички са в посока популизъм, харчене, недостиг и задължения. Асен и Кирил първо бяха срещу Еврозоната, отложиха за 2024 година, след това отложиха повторно за 2025 година Ако ни одобряват в Еврозоната, ще бъде по благосклонност и по изстрадал метод ", счита някогашният министър на стопанската система.

Николай Василев въобще не приема 3% недостиг като цел, а по думите му това е неуспех.

" Трябваше да има остатък от 1%. Има всички стопански условия да няма дефицити, а да има остатъци ", безапелационен бе гостът.

Запитан кои разноски в бюджета можеше да бъдат орязани, Василев отговори:

Първо - държавната администрация. Населението понижава всяка година трагично. Държавната администрация продължава да се усилва и тази година. Защо? Това е отражение на неналичието на всякакво предпочитание и умения за промени в страната.

Второ - концесиите. Всички огромни инфраструктурни обекти може и би трябвало да бъдат издигнати на концесия. Тогава огромните вложения ще дойдат от частния бранш, евентуално от огромни непознати вложители. Ще има по-бързи градежи и доста спестени финансови разноски.

Трето - по-малки дотации. През 2022 година дадохме 10 милиарда лева единствено за ток. Това е парадокс, не е пазарна стопанска система.

Четвърто - нереформираните обществени системи, които гълтам все по-големи обществени разноски с цената на огромни дефицити. Нашите деца, родени или не, ще заплащат от ден на ден - десетки милиарди. Много от тях ще изберат да не живеят в България.

По думите му сега дългът на страната ни е 42 милиарда, до края на идната година ще приближи 49 милиарда, а до края на този мандат - 70 милиарда Лихвите ще бъдат 5%, а може и повече.

" Все още няма съответна заплаха от финансова рецесия, тъй като сегашните популисти ръководещи завариха доста ниско съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт. Въпрос на време е нещата да станат по-лоши. Гърция за 20-ина години нелепости катастрофира и изостана с две десетилетия в развиването си. При нас има заплаха след 10 години да има доста тежка обстановка ", сподели още Василев.

Според него сме очевидци на " прахосническа, популистка, лява, левичарска фискална политика ".

" Западноевропейски сътрудници ни третират като африканска страна тъй като сме в " сивия лист ", уточни някогашният вицепремиер. Василев е на мнение, че в никакъв случай не е трябвало да има диференцирани ставки на Данък добавена стойност за обособените браншове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР