Бившият висш американски дипломат Бил Ричардсън почина на 75 години

...
Бившият американски посланик в ООН Бил Ричардсън почина на 75
Коментари Харесай

Бившият американски посланик в ООН Бил Ричардсън почина на 75 години, съобщи фондацията му.

Служейки при президента Бил Клинтън, той спечели възхищение за ангажимента си да осигури освобождаването на американски граждани, задържани по целия свят.

Той продължи тази работа извън политиката, като миналата година пътува до Москва, за да обсъди освобождаването на задържаната баскетболна звезда Бритни Грийнър.

Президентът Джо Байдън приветства г-н Ричардсън като американски „патриот“.

"Малцина са служили на нашата нация в толкова много качества или с толкова безмилост, креативност и добро настроение", каза г-н Байдън в изявление в събота.

„Най-трайното му наследство ще бъде работата, която Бил свърши, за да освободи американците, държани в някои от най-опасните места на Земята“, добави г-н Байдън, отразявайки, че „ той ще липсва".

Роден в Пасадена, Калифорния, през 1947 г. от майка, родена в Испания, и баща, роден в Никарагуа, г-н Ричардсън израства в Мексико Сити, преди да отиде в интернат в Масачузетс.

След като завършва университета Тъфтс през 1970 г., той получава магистърска степен през 1971 г. Скоро след това започва кариера в политиката, която ще го накара да заеме основни национални и държавни служби.

През 1983 г. той е избран в Камарата на представителите на Трети окръг на Ню Мексико.

През следващите пет десетилетия в политиката той развива специализация в дипломатическите преговори, умения, които ще накарат президента Клинтън да го избере за свой пратеник в ООН през 1997 г.

следващата година той стана министър по енергетиката на г-н Клинтън, като служи до края на администрацията.

През 2002 г. той стана единственият латиноамерикански лидер на американски щат, когато спечели губернаторския пост в Ню Мексико.

Неговата трайна популярност в щата го накара да бъде преизбран за втори мандат през 2006 г. с рекорден марж от 68% към 32%.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР