Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и настоящият председател

...
Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и настоящият председател
Коментари Харесай

Проевропейският кандидат за президент на Словакия спечели изборите на първи тур, но ще има балотаж

Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и актуалният ръководител на Народното събрание Петер Пелегрини ще се изправят на втория тур на президентските избори през април. Това сподели формалното броене на гласовете. Либералът Корчок води с близо 42% от гласовете, до момента в който Пелегрини е получил близо 38%. Този резултат беше изненада за анализаторите в страната, които макар че чакаха балотаж, смятаха, че първият тур ще бъде извоюван от подкрепяния от премиера Роберт Фицо, Пелегрини. В речта си след вота Корчок съобщи, че ще остане " крепко стъпил на земята ".

 
Резултатът от първия тур наподобява обещаващ и насърчителен, само че въпреки всичко желая да кажа, че съм стъпил крепко на земята. Всички знаем доста добре, че на втория тур би трябвало да създадем повече, с цел да успеем и да спечелим.
Иван Корчок, някогашен външен министър на Словакия и претендент за президент

 

От своя страна Петер Пелегрини благодари на поддръжниците си, за това, че са го подкрепили.

 
Резултатите демонстрираха, че болшинството от хората в Словакия не желаят демократичен десен напредничав претендент. Мнозинството е изразило интерес да има президент, който да пази националните държавни ползи на Словашката република.
Петер Пелегрини, претендент за президент на Словакия

 

В Словакия президентът има най-вече церемониални функционалности, като ратифицира интернационалните контракти, назначава висши съдии и е главнокомандващ на въоръжените сили. Той може също по този начин да постанова несъгласие на закони, признати от Народното събрание.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР