Бившият служител на НАТО и анализатор по въпросите на мира,

...
Бившият служител на НАТО и анализатор по въпросите на мира,
Коментари Харесай

Германия е спряла прекояване на границата между Косово и Сърбия, твърди бивш служител на НАТО

Бившият чиновник на НАТО и анализатор по въпросите на мира, сигурността и защитата Маурицио Гери, съобщи, че Съединените американски щати са употребявали дипломатическата си тежест за концепцията за предефиниране на границите сред Косово и Сърбия като дефинитивно решение на казуса сред двете страни, в разбор, оповестен в " The Critic ", предава БГНЕС.

По думите му тази концепция е била подкрепена през 2020 година

„ Американците предложиха да се договаря на нов принцип: замяна на земи, при която двете страни да преразгледат границите си по етнически симптом, като трансферират на Сърбия частта от Северно Косово, в която има сръбско болшинство, в подмяна на частта от Южна Сърбия, в която има албанско болшинство, в Косово ", написа той.

Според него обаче Германия не е подкрепила прекрояването на границите на Балканите, защото това може да сътвори казус за неустойчивост в района.

" Европейците не поддържаха тази концепция. Германия оглави противниковия лагер, макар че някои хора в границите на Европейски Съюз започнаха да обмислят концепцията. Това беше крах да се оправим с последствията от предишното, защото Германия и други към този момент бяха признали Косово и неговата едностранна самостоятелност през 2008 година в границите на съществуващите граници ", сподели Гери.

Според него някогашният президент на Косово Хашим Тачи и сръбският президент Александър Вучич също са били подготвени за замяна на територии.

" По-същественото е, че Европейски Съюз не съумя да осъзнае, че главното затруднение към проекта за замяна на територии към този момент е преминато, защото и Вучич, и Тачи изглеждаха подготвени да се оправят с проекта. "

Гери акцентира, че със промяната на американската администрация отговорността за посредничеството е била трансферирана на Европейски Съюз.

" Сделката умря. В последна сметка Брюксел не съумя да получи това, от което се нуждаеше: двете страни да признаят териториалната си целокупност взаимно. Конфликтът в този момент остава неуреден. Потенциален източник на неустойчивост се крие в задния двор на Европейски Съюз, което демонстрира, че Европейски Съюз е затънал по средата на пътя във връзка с външната политика, тъй че тя не работи и би трябвало да се промени ", заключи Гери.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР