Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA)

...
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA)
Коментари Харесай

Сноудън се връща в САЩ, само ако процесът срещу него е справедлив

Бившият чиновник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (NSA) Едуард Сноудън съобщи, че би желал да опише пред правосъдните заседатели за какво е дал секретна информация на репортерите. Той е подготвен да се върне в Съединените щати, с цел да бъде разпитан, единствено в случай че процесът е обективен и справедлив.
В изявление за National Public Radio Сноудън споделя, че съдът би трябвало да има достъп до класифицираните материали, които той е разгласил, с цел да реши дали е постъпил вярно, оповестява Българска национална телевизия.

„ Не можете да имате обективен развой във връзка с разкриването на информация, в случай че журито не може да реши дали е вярно или не да бъде разкрита тази информация “, сподели той.

" Никой не става осведомител, тъй като го желае. Никой не става осведомител, тъй като чака благополучен край ", добави Сноудън.

Бившият чиновник на НСА също означи, че „ не е избрал живот в Русия “. Той напомни, че е търсил леговище от 27 страни, в това число Германия и Полша, само че те са се страхували от ответни ограничения от Съединени американски щати, за разлика от Москва.

През юни 2013 година Сноудън даде на вестниците „ Washington Post” и „ Guardian” поредност от класифицирани материали за интернет и американските разследващи стратегии. Той отлетя за Хонконг, а от там за Москва, където прекара известно време в директната зона на летище " Шереметиево ".

Русия даде краткотрайно леговище на Сноудън за една година, при изискване че той приключи активността си против Съединени американски щати.

През август 2014 година Сноудън получи тригодишно позволение за престояване, което му разрешава да пътува освен в Русия, само че и в чужбина. През януари 2017 година разрешението за престояване на Сноудън беше удължено до 2020 година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР