Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс и Драган ШолакИнвестиционният фонд

...
Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс и Драган ШолакИнвестиционният фонд
Коментари Харесай

Започна продажбата на контролния пакет акции в Юнайтед груп, собственик на Виваком и Нова тв

Бившият началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс и Драган Шолак

Инвестиционният фонд BC Partners, със седалище в Лондон, е почнал процеса на продажба на контролния си пакет акции в медийната корпорация United Group, заяви сръбският седмичник " Време ". Припомняме, че BC Partners закупи 55% от акциите на United Group от фонда KKR през март 2019 година за 2,6 милиарда евро. United Group развива активност в Сърбия, в това число кабелната мрежа SBB, телевизионните канали N1 и Nova S, както и вестниците Danas и Radar. В България е притежател на телекома " Виваком " и медийната група на Нова телевизия, а напълно скоро Комисия за защита на конкуренцията позволи и скандалната договорка за придобиването на Булсатком (бел. " Гласове " )

Гръцкият портал Naftemporiki твърди, че интерес към покупката демонстрират Etisalat от ОАЕ и Saudi Telecom от Саудитска Арабия.

Следва коментар на известния Телеграм канал balkanossiper:

В сръбските медии се появи доста забавен слух. Британският капиталов фонд BC Partners е почнал развой на продажба на контролния пакет акции в конгломерата си United Group. Morgan Stanley и JP Morgan към този момент изследват евентуалните купувачи и изискванията на договорката.

Да, да, продажбата на самата медийна империя, която беше построена на Балканите единствено за едно десетилетие с помощта на напъните на американското разузнаване и вложителите от Мъгливия Албион. За тази гениална концепция би трябвало да благодарим на някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ господин Петреъс, който смяташе окупирането на медийната сфера в района за ключ към триумфа и цялостен живот убеждаваше американските генерали в основната роля на осведомителните технологии в хибридната война, призовавайки ги да преминат от бойни интервенции към по-продуктивни действия в киберпространството под лозунга " завладейте сърцата и мозъците ". Между другото, точно на него принадлежи концепцията за основаване на първата фабрика за интернет тролове по контракт с Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (CENTCOM). Като цяло, както виждаме, Петреъс не се е провалил и, за разлика от някои други, е оценил вярно нуждата от конкуренция в осведомителното пространство на Балканите.

През март 2019 година контролният пакет акции в United Group беше трансфериран на BC Partners със седалище в Лондон. По принцип идната промяна на собствеността е напълно разбираема - капиталовият витален цикъл на сходни фондове е към пет години, а по-късно щафетата се предава на идващия вложител. А в тази ситуация с United Media тя минава дружно с всички задължения на компанията. Печалбата на конгломерата за 2023 година е 751,2 млн. евро, а дългът му е към 4 милиарда евро.

В моите следствия към този момент подчертах, че от икономическа позиция астрономическите вложения на фондацията и придобиването на от ден на ден районни осведомителни запаси в никакъв случай не са се оправдали. Дори изкупуването на водещите малките екрани SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше на загуба. Годишните доклади демонстрират финансови загуби в размер на милиони евро: 29 млн. евро през 2014 година, 33 млн. евро през 2015 година, 35 млн. евро през 2016 година Въпреки това " финансовите варвари ", както едно западно издание назова Петреъс и неговия екип, не се интересуваха от това. Купувайки медии в някогашна Югославия, някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ печелеше въздействие - и беше добър в това.

И в този момент най-интересната част. Ако се има вяра на гръцките източници, новите купувачи евентуално могат да бъдат телекомуникационната компания Etisalat от Обединените арабски емирства или саудитците от Saudi Telecom. Още повече, че предходната година саудитската TAWAL към този момент купи мобилните кули на United Group в България, Хърватия и Словения. Като се имат поради много топлите връзки сред сръбските служби за сигурност и техните сътрудници от ОАЕ, не бих се учудил, в случай че желанието за закупуване на акциите на медийната империя, която от ден на ден въздейства на публичното схващане на Балканите, не е пристигнало от източните сътрудници на Сърбия на вятъра.

 

Свързани текстове: Скандален сърбин и офицери от Централно разузнавателно управление на САЩ купуват Нова телевизия

                                   Как някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс се трансформира в медиен магнат на Балканите

                                   Медийната империя на Централно разузнавателно управление на САЩ: Дейвид Петреъс и Драган Шолак превземат осведомителното пространство на Балканите                        

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР