Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров предлага нова

...
Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров предлага нова
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров предлага нова форма на управление в страната



Бившият началник на Националния исторически музей Божидар Димитров предлага нова форма на ръководство в страната, в което да вземат присъединяване учени и професори. Идеята му е България да стане президентска република с професорски кабинет. В нея ще влязат хора, с които към този момент е основал по този начин наречения Боянски клуб. За коментар по тази тематика от Novini.bg потърсихме проф. Димитров.

„ Партия не съм правил, а съм засилил едно придвижване, основано преди две години. В него членуват основно професори, които желаят да работят за родината си. Подобно нещо е правено 1935 година, когато политическият живот се е изчерпал, парламентарната монархия, почти както е и в този момент. Станало е доста мъчно да се ръководи страната с безпринципни обединения, когато 19-майците правят боен прелом и не разрешават политическите партии, царят, който съумява да овладее обстановката, смъква 19-майците и стартира да му харесва да е на власт и стартира да назначава способени държавни управления на професори и оттова нататък на историографи. В този интервал 1935-1943 година се назовава интервалът на професорските държавни управления. Това са изтъкнати в региона си българи, които са се показали и като положителни менажери “, обясни историкът.

Проф. Димитров даде образец с негов сътрудник - шефа на тогавашния архиологически народен музей и министър председател от 1941 до 1943 година Богдан Филов, който се е потвърдил като менажер и на Българската академия на науките, и на Софийския университет. „ Друг образец е проф. Александър Станишев за министър на вътрешните работи и опазването на здравето (1 юни - 2 септември 1944 г.), който е освен международно прочут, само че и страховит менажер на огромните софийски лечебни заведения, които управлява “.

Бившият шеф на Националния исторически музей счита, че икономическият растеж на страната може да е доста по-висок, в случай че ръководят специалисти в своите области. „ В края на годината България с помощта на умелото, само че доста мъчно ръководство на страната от Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила бележи растеж. Икономистите споделят, че той би могъл да бъде и 14%, в случай че не бяха някой неща, които пречеха на системата на ръководство. Затова ние взехме решение да излезем самоуверено на полето на политиката и да настояваме и да създадем всичко допустимо да лобираме да се употребява големия капацитет на българската нация, който не е употребен до момента “.

„ Истинският хайлайф на България това са учените от Българска академия на науките, над 10 000 индивида и още толкоз в елитните университети. Ние виждаме какви са проблемите на България. Виждаме, че политическият хайлайф е гола-вода, множеството от хората от политическия хайлайф са от партии, които като вземат властта в обединения или сами нямат нужните хора, с цел да вършат съответните политики в министерствата. Затова се случва даже на мен, който съм бил 20 години шеф и съм сменил 7-8 министри, като двама от тях въобще не бяха от културната сфера. Единият беше през `90-те години доктор – анестезиолог, а имах и една фризьорка от Видин, която на първото си изявление съобщи, че най-великият български художник е Панчо Владигеров. Това е обидно. Подобни министри са имали и моите сътрудници “, означи проф. Димитров.

„ Това е рецептата на един сполучлив мандат, само че би трябвало да се направи още доста. За да има опция някой да ги назначава по-трудният път е да направиш партия. Ние няма да вършим партия, а ще настояваме за смяна на формата на ръководство – България да стане президентска република, като Франция, Русия, Съединени американски щати, Турция и така нататък Да се отстрани опцията да се направи боен прелом. Ще ме належащо да се организира референдум за прекосяване на страната към нова форма на ръководство “, сподели още видният ни историк.

По материала работиха Мая Йорданова и Галя Георгиева

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР