Бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов

...
Бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Асен Василев показва, че може да прави добри бюджети, стига да не ги харчи Радев

Бившият началник на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов разяснява терзанията на някои хора от бъдещото приемане на еврото. 

" Хората могат да се предпазят от спекулациите с цените, в случай че се съблюдават всички правила. Трябва да се приложи прецизно проекта за въвеждане на еврото, който е оповестен и може да се прочете. Той е 70 страници и има график. Има една много основна част, в която се приказва за нормативни промени в законодателството, в подзаконовите актове. Трябва да се съблюдават разпоредбите. Ние в България сме царе да намираме метод да заобиколим настоящия ред, в който са минали много страни преди нас, и е посочил, че това е методът, по който хората могат да бъдат защитени от своеволията на някой, който се възползва от заобикалянето на разпоредбите. Ако се случи изобщо тази догадка, за която приказваме, търговците ще бъдат с развързани ръце, тъй като даже да бъдат оповестени двете валути, няма да е ясно от кое място идва тази валута, по какъв начин се търгува в магазина. Ако се направи хибридния модел не е ясно какво ще стане, само че в случай че се приложи проекта става напълно ясно. Защото първо след взимане на решение от Европейския съюз за шест месеца цените ще бъдат оповестени преди изобщо да се присъединим към Еврозоната и в двете валути. Тогава ще си плащаме единствено в левове, само че потребителят ще свикне да вижда какво го чака при закупуването на всеки един артикул - от стоката от първа нужда до това, което си купува един или два пъти годишно. След въвеждането на еврото ще има още шест месеца, в които тези цени ще бъдат оповестени в двете валути, само че към този момент ще ги плащаме в евро. Периодът, който се планува в проекта, е доста къс. Само един месец ще се заплаща по едно и също време и в двете валути. Целта е да се размени оптимално бързо и безболезнено едната валута с другата. Без това да се отрази нито на банковата ви сметка, която автоматизирано и гратис ще бъде превалутирана от лв. в евро, нито на метода, по който пазарувате в магазина. Ако до през вчерашния ден сте давали пет лв. за нещо, през днешния ден ще давате 2,50 евро. Това е рационалния метод със съответния проект, график, без такива екзотики ", сподели той в утринния блок на БТВ.

" Асен Василев демонстрира, че може да прави положителни бюджети, стига да не ги харчи Радев. Но все пак в тригодишната прогноза ние виждаме нещо, което е смущаващо от позиция на обществените заплащания. Ок, 3 % недостиг - направено е аритметично, с повишение на приходна част, с увеличение леко на дълга следващата година и по-догодина. Но внезапно 2025-та година виждаме 3,6, познайте за какво - тъй като ще плащаме бойните самолети. Значи в случай че сме го докарали до там, че да се свиваме, с цел да покриваме рамката за маастрихтските критерии и Еврозоната на 3 %, и едни бойни самолети ни го подвигат на 3,6, значи ние не вършим това, което би трябвало да прави един бюджет виновен за елементарния човек. Там, където има потребност от поддръжка по-бедния, майки с деца, пенсионери. Трябва малко по-голяма отговорност ", счита Маргаритов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР