Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун разкри защо възприема

...
Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун разкри защо възприема
Коментари Харесай

Бърни: Късметлията Хамилтън не трябва да е със 7 титли

Бившият началник на Формула 1 Бърни Екълстоун разкри за какво възприема Михаел Шумахер за единствения действителен седемкратен международен първенец в историята на спорта. Освен германеца седем трофеи има още и Люис Хамилтън, чиято последна корона пристигна през 2020 година.

Според Екълстоун обаче Шумахер би трябвало да е единственият седемкратен първенец поради голямата доза шанс, която оказа помощ на Хамилтън за спечелването на първата му купа през 2008 година. Ключовият миг в границите на този сезон пристигна в Гран При на Сингапур, когато се развихри крашгейт абсурдът.

В дебютното съревнование на „ Марина Бей “ водачът на Рено Нелсън Пикет-младши бе получил разпореждане от шефовете на отбора да се блъсне съзнателно в 17-та обиколка, с цел да провокира интервал с кола за сигурност. По тогавашните правила при излизането на колата за сигурност входът за бокса се затваряше, а всички водачи получаваха шанса да спрат за гуми и гориво чак откакто всички се бяха наредили в колона зад автомобила за сигурност.

При тези влизания в бокса огромният губещ бе Фелипе Маса, чийто екип позволи съдбовна неточност и пусна бразилеца да се връща на пистата до момента в който шлангът за зареждане към момента бе закачен за неговата кола. Това принуди водача на Ферари да спре в края на алеята пред боксовете, губейки голям брой позиции и точки.

В неотдавна излязлата документална поредност за Бърни Екълстоун – Lucky! британецът разкри, че той и тогавашният президент на ФИА Макс Моузли са разбрали за умишлената злополука малко след надпреварата на „ Марина Бей “. Двамата обаче са решили да не се месят, с цел да предпазят спорта от огромна скандал и да запазят борбата за купата необятно отворена. В последна сметка тя бе извоювана от Хамилтън, който си обезпечи купата с изпреварване в последния завой на последното съревнование за годината в Бразилия.

„ Двамата с Макс бяхме осведомени още по време на сезона за случилото се в Сингапур. Пикет беше споделил на своя татко, трикратният международен първенец Нелсън Пикет, че преднамерено се е блъснал в този миг на този завой, с цел да изкара колата за сигурност, с което да помогне на съотборника си Фернандо Алонсо. Ние взехме решение да не създадем нищо, с цел да защитим спорта от огромен скандал.

„ Имахме задоволително информация, с цел да проверяваме случая още тогава. Спрямо правилника щеше да се наложи да анулираме резултатите и никой нямаше да вземе точки от старта в Сингапур. Ако бяхме създали това, то Фелипе Маса щеше да е първенец, а не Люис Хамилтън.

„ Съжалявам за Маса. Той завоюва последното съревнование в Бразилия, направи всичко належащо. Той беше излъган и лишен от купата, която заслужаваше, до момента в който Хамилтън имаше целия шанс на света, с цел да завоюва. Сега бих реагирал по друг метод. Затова, най-малко за мен, Михаел Шумахер към момента е единственият седемкратен първенец, без значение какво споделя статистиката “, сподели Екълстоун.

Дргуият основен миг в хода на сезон 2008, който коства доста точки на Маса бе в Унгария, където той бе напът към успеха, само че неговият мотор гръмна единствено три обиколки преди финала. В същото съревнование Хамилтън се движеше шести след една спукане гума още в началните обиколки. В края на сезона Маса и Хамилтън бяха разграничени от единствено една точка, а по тогавашната система спечелилият взимаше 10 точки, вторият – 8, третият – 6 и по този начин до една точка за осмия в съответното съревнование.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР