Бившият репортер от NFL Джим Тротър съди лигата за расова дискриминация

...
Бившият репортер на Националната футболна лига Джим Тротър заведе дело
Коментари Харесай

Бившият репортер на Националната футболна лига Джим Тротър заведе дело за дискриминация срещу NFL и NFL Media във вторник, твърдейки, че е бил освободен от футболната лига, защото публично оспори комисар Роджър Гудел и други ръководители относно „досиетата на NFL за расова дискриминация и липса на разнообразие.”

Тротър работи като спортен репортер за NFL от 2018 г. до март. В мартенска публикация в Twitter (сега наречена X), Тротър каза, че е бил информиран, че договорът му не е подновен.

Според делото, по-рано тази година Тротър, чернокож мъж, е бил помолен от вицепрезидента на НФЛ за управление на таланти в ефир, Сандра Нунез, да потвърди дали Тротър е „в съответствие“ с НФЛ, след като публично предизвика Гудел на национална телевизия за липсата на чернокожи служители на NFL Media във висшето ръководство. След като Тротър твърди, че не е „съгласен“ с предполагаемата липса на разнообразие и приобщаване в лигата, му е казано, че NFL няма да поднови договора му, според делото.

„NFL твърди, че иска да бъде държана отговорна по отношение на разнообразието, справедливостта и включването. Опитах се да го направя и това ми коства работата“, каза Тротър в изявление. „Завеждам това дело, защото не мога да се оплаквам от неща, които не са наред, ако не желая да се боря за това, което е правилно.“

В изявление до CNN NFL оспорва твърдението на Тротър, че е бил освободен поради расова дискриминация, вместо това приписва уволнението му на решение за цялата компания за съкращаване на служители.

"Г-н. Напускането на Тротър от NFL Media беше едно от многото трудни решения – подобно на решенията, взети наскоро от много други медийни организации – за справяне с предизвикателна икономика и променяща се медийна среда“, каза говорител на NFL. „Джим беше един от многото служители, които за съжаление бяха засегнати от тези бизнес решения.“

Треньори на отбори, посочени в делото

Съдебният иск на Тротър също така твърди, че опитът му с дискриминация не е бил ограничен до обстоятелствата около уволнението му обаче. Според делото спортният репортер е станал свидетел на враждебни коментари от страна на собствениците на отбори от NFL многократно.

В един пример, когато обсъжда протестите на играчите срещу расовата несправедливост, Тротър твърди, че собственикът на Buffalo Bills Тери Пегула е казал „Ако на черните играчи не им харесва тук, трябва да си отидат обратно в Африка и вижте колко е лошо."

В изявление Пегула категорично отрече твърдението на Тротър. „Твърдението, приписано ми в жалбата на г-н Тротър, е абсолютно невярно. Ужасен съм, че някой може да ме свърже с подобно обвинение. Расизмът няма място в нашето общество и аз лично съм отвратен, че името ми се свързва с това оплакване“, каза Пегула.

В друг пример в исковата молба се твърди, че собственикът на Далас Каубойс Джери Джоунс е отговорил на въпрос, зададен от Тротър относно липсата на черни лидери в НФЛ, като е казал: „Ако черните чувстват нещо, те трябва да си купят собствен отбор и да наемат искат да наемат.“

В изявление за CNN Джоунс каза, че подробностите за разговора в твърдението са неточни.

„Разнообразието и приобщаването са изключително важни за мен лично и за NFL“, каза Джоунс. „Изложението, направено от Джим Тротър за разговор, който се случи преди повече от три години с мен и нашия вицепрезидент по персонала на играчите Уил Макклей, просто не е точно.“

NFL заяви, че оспорва обвиненията, изложени в костюма на Тротър.

„Споделяме страстта на Джим Тротър към качествената журналистика, създадена и подкрепена от разнообразна и приобщаваща среда. Ние приемаме опасенията му сериозно, но категорично оспорваме конкретните му обвинения, особено тези, отправени срещу неговите отдадени колеги в NFL Media“, каза говорител на лигата.

Спорове около NFL

НФЛ е била изправена пред обвинения в расизъм в миналото. През 2019 г. Колин Каперник уреди жалба с лигата, след като той твърдеше, че отборите са се споразумели, за да му попречат да играе. Твърдението дойде, след като Kaepernick предизвика полемика за това, че коленичи по време на националния химн, за да протестира срещу расовите несправедливости в САЩи впоследствие не можа да си намери работа като защитник на NFL, въпреки че притежаваше впечатляващо досие.

Лигата беше подложена на критики заради липсата на разнообразие във висшите й ешелони. От 32 отбора няма черни мажоритарни собственици и само осем черни генерални мениджъри.

През последните години NFL се опита да се изправи срещу обвиненията в расизъм. През 2022 г. 58% от служителите на пълен работен ден, наети от NFL, са цветнокожи, според лигата. Тримата най-скорошни служители на NFL Media също са цветнокожи. Според лигата, седем от деветте най-скорошни наемания в ефир на NFL Media са чернокожи.

Костюмът на Тротър твърди, че NFL и собствениците на отбори са „многократно показвали, че не са в състояние да наблюдават и да се самоконтролират“.

Делото има за цел да наложи назначен от съда наблюдател, който да преразгледа политиките на NFL и да въведе „необходимите промени“ относно наемането и напредването на черни служители. Искът на Тротър също така търси пълномащабно разследване на дискриминация в рамките на NFL, включително собствениците на отбори от NFL.

„Надявам се това съдебно дело да доведе до реална промяна в лигата и в редакцията“, каза Тротър в изявление. „Собствениците са направили милиарди на гърба на мнозинството чернокожи играчи и тези играчи заслужават да имат някой, който споделя техния културен и житейски опит на масата, когато се вземат решения за това как да бъдат покрити.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР