Бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си

...
Бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон се отказа от втори мандат

Бившият районен министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон отдръпна кандидатурата си за втори мандат на поста, нанасяйки удар по придвижването за обособяване на североизточната испанска област, съобщи Ройтерс.

Пучдемон се трансформира във водеща фигура в навечерието на едностранно оповестената самостоятелност през октомври, след което той и държавното управление му бяха отстранени от власт от испанския министър председател Мариано Рахой. Впоследствие Пучдемон избяга в самоналожено заточение в Брюксел.

Рахой свика предварителни районни избори в Каталуния, които бяха създадени през декември и на тях партиите от блока за самостоятелност завоюваха болшинство. Самият Пучдемон по време на акцията агитираше като претендент за районен министър председател, а последователите му твърдяха, че няма спънки той да ръководи от разстояние .

Вчера обаче някогашният водач на Каталуния разгласи, че краткотрайно отдръпва кандидатурата си. „ Причината е единствено една – при сегашните условия това е единственият метод да се сформира ново държавно управление “, съобщи той.

От неназовано място, застанал на фона на районното знаме на Каталуния и това на Европейски Съюз, политикът произнесе телевизионно послание, публикувано посредством профилите му в обществените мрежи.

Пучдемон разгласи, че партията му ще издигне за различен претендент Жорди Санчес, който сега се намира под стража в Мадрид по обвинявания в противодържавна активност.

От четири месеца Каталуния е под директното ръководство на Мадрид, откакто Рахой се базира на конституционните си пълномощия, с цел да поеме властта от районното държавно управление.

Пучдемон е с повдигнати обвинявания в Испания в противодържавна активност и протест и е доста евентуално да бъде задържан , в случай че се върне там. Правни специалисти в каталунския парламент и испанското държавно управление отхвърлиха разновидността той да ръководи от Брюксел .

Номинирането на Санчес за поста може да е придружено със също толкоз огромни компликации заради това, че той не е на независимост.

„ Сега би трябвало да бъде определен (каталунски лидер), който да е в Испания и който да няма проблеми със закона – съобщи през вчерашния ден кабинетът на Рахой. – Каталуния има потребност да има водач допустимо най-скоро, който да може да ръководи и да се погрижи за значимите за жителите въпроси “.

По-рано денем от името на Пучдемон юристи са подали тъжба против Испания в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида за нарушение на правото на самоопределяне, съобщи самият някогашен водач на Каталуния.

Трима водачи на каталунското придвижване за самостоятелност, които са в следствен арест, към този момент внесоха в една от структурите на Организация на обединените нации тъжба поради задържането си, надявайки се да тя да упражни напън върху Испания да ги освободи.

Също през вчерашния ден, на първото си съвещание след изборите през декември, което мина в напрегната конюнктура, каталунският парламент гласоподава решение да поддържа Пучдемон и да препотвърди валидността на референдума за самостоятелност .

В текста на решението, който беше импортиран от партията на Пучдемон, някогашният районен министър председател се признава за законен водач на Каталуния и се акцентира, че е значимо да бъде формирано работещо държавно управление. В него обаче не беше упоменато по какъв начин региона би могла да излезе от политическата невъзможност, поради която от изборите не може да бъде определен нов водач.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР