Бившият ръководител на Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската

...
Бившият ръководител на Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев се отказа да води дела срещу журналист от Капитал заради негови статии

Бившият началник на Комисията за финансов контрол (КФН) и Българската банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев е отдръпнал двата си желае против финансовия редактор на „ Капитал “ Николай Стоянов . Това заяви журналистът във Facebook.

Срещу него беше заведен и трети иск - от кипърския жител Майкъл Тимвиос , с който са постигнали съглашение. Така и това дело остава в историята.

„ Тъй като преди година и половина получих извънредно мощна поддръжка от другари, сътрудници и институции по тематиката, се усещам задължен да ви уведомя, че моята правосъдна сага завърши “, написа Стоянов в профила си.

Причина за делата бяха две публикации на Стоянов, в които се откриваха косвени връзки сред, считан за негово подставено лице.

Според съглашението с Тимвиос журналистът е трябвало да му се извини за това, че се е почувствал обиден от публикациите му, без обаче да споделя, че те не са правилни.

„ Спокойно мога да заявя, че в действителност с въпросната публикация по никакъв метод не съм целял той да се почувства по какъвто и да е метод и по този начин и не разбрах за какво с това би трябвало да се занимава българския съд “, написа още Стоянов.

Претенциите на Тимвиос бяха свързани със публикацията от август 2020 година Тя отразява изказванията на някогашния народен представител Димитър Ламбовски, продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция, до момента в който Мавродиев поредно е оглавявал КФН и ББР. Същевременно тези покупко-продажби не бяха отразени в имуществените му заявления.

В тази връзка Ламбовски разказва косвени връзки, които допускат, че Мавродиев фактически управлява тези офшорни компании. Като притежател на една от тях е посочен Майкъл Тимвиос. Според него представянето му като „ подставено лице “ поврежда положителното му име в бизнеса.

Мавродиев пък съдеше Стоянов поради материала, проследяващ разрастването на най-голямата обществена компания в България с оценка надхвърляща 15 милиарда лева – " Кепитъл консепт лимитед " . В нея се разказва по какъв начин вложението в съответната компания се употребява за придобиване на поданство в България.

В тъжбите си Мавродиев и Тимвиос твърдяха, че са самостоятелни един от различен, а изявленията са увредили имиджа им. При завеждането на делата предходната година редакцията на „ Капитал “ сподели, че вижда „ опит за напън “ в синхронно подхванатите дейности.

Това не са първите каузи, които Стоян Мавродиев завежда против публицисти и издатели на " Капитал " и " Дневник " . През 2016 година управляваната към оня миг от Мавродиев КФН наложи на изданията рекордни санкции, които след това бяха анулирани в огромната си част от съда като противозаконни. Отделно от това Мавродиев водеше частни каузи против още трима публицисти от изданието.

През 2020 година Стоян Мавродиев след публикация на Николай Стоянов, в която се разказваше за следващ провиснал огромен заем за колекторска компания. Това се случи на фона на поредност от разкрития за серия такива в предходните години за компании, близки до Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и други ", напомня още " Капитал ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР