Бившият президент на Судан Омар Башир получи две години лишаване

...
Бившият президент на Судан Омар Башир получи две години лишаване
Коментари Харесай

2 г. затвор за бившия президент на Судан за корупция и пране на пари

Бившият президент на Судан Омар Башир получи две години отнемане от независимост по обвинявания в корупция и пране на пари, предадоха международните организации.

Присъдата беше произнесена от съд в суданската столица и е първата от серия от юридически процедури против някогашния судански водач. Международният углавен съд също така желае да съди Башир по обвинявания за военни закононарушения и геноцид по отношение на спора в Дарфур през първото десетилетие на сегашния век, съобщи Асошиейтед прес.

Присъдата бе произнесена година, откакто в Судан избухнаха митинги против траялото три десетилетия властническо ръководство на суданския водач. В резултат на митингите Башир бе свален от власт през април с помощта на суданските военни. От април Башир, който е на 75 години, се намираше в предварителния арест. Суданските военни обаче оповестиха, че няма да го екстрадират, с цел да бъде съден от МНС.

Преди прочитането през днешния ден на присъдата последователи на Башир нахлуха в правосъдната зала и нарушиха процедурата, преди да бъдат изкарани на открито от силите за сигурност.

Обвиненията в корупция и пране на пари против Башир бяха повдигнати, откакто в дома му бяха открити милиони американски долари и судански лири след отстраняването му от власт. Тези обвинявания са разнообразни от обвиняванията против Башир за убийството на стачкуващи по време на протеста против него.

Първоначално демонстрациите в Судан избухнаха поради дефицита на съществени храни и увеличението на цените на питателните артикули. Скоро стачкуващите разшириха настояванията си и желаеха оставката на Башир. Силите за сигурност реагираха и в потушаването на митингите бяха убити десетки протестиращи, преди Башир да бъде свален от власт.

Според ТАСС присъдата против Башир е била първо от 10 години, само че е била понижена на две години поради напредналата му възраст. Според Ройтерс той ще излежава тези две години в заведение за осъществяване на наказванията, в което наказаните са превъзпитавани.

Същевременно през днешния ден в Судан управляващите разпуснаха синдикалните организации, съобщи Франс прес. Става дума за организации, основани при режима на Башир.

Освен това управляващите оповестиха основаването на комисия, която да провежда конфискацията на имуществото на партията на Башир - Партия на народен конгрес, чието разформироване бе оповестено в края на ноември.

Тези ограничения дават отговор на настояванията на протестиращите против режима на Башир.

Но през днешния ден синдикатът на суданските публицисти сподели, че не признава решението за разпускането на синдикатите и ще го оспорва. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР