Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше осъден в

...
Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше осъден в
Коментари Харесай

Бивш президент на Хондурас, осъден в САЩ за заговор с наркотрафиканти

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше наказан в петък в Ню Йорк по обвинявания, че е заговорничил с наркотрафиканти и е употребявал своите военни и национални полицейски сили, с цел да разреши на тонове кокаин да стигнат гладко до Съединени американски щати.

Журито върна присъдата си във федерален съд след двуседмичен развой, който беше проследен от близко в родината му. Ернандес беше наказан за скрит план за импорт на кокаин в Съединени американски щати и две обвинявания за оръжия. Обвиненията включват наложителен най-малко от 40 години затвор и евентуален най-много пожизнен затвор. Присъдата беше планувана за 26 юни.

55-годишният Ернандес е бил два мандата като водач на Хондурас, нация с население от към 10 милиона души.

Съдебните заседатели стигнаха до единомислеща присъда, което беше належащо за неоправдателна присъда. Адвокатът на отбраната Сабрина Шроф сподели, че Ернандес ще апелира присъдата.

В известие американският юрист Деймиън Уилямс сподели, че се надява присъдата „ да изпрати обръщение до всички корумпирани политици, които биха обмислили сходен път: изберете друго “.

Той добави, че Ернандес „ имал всички благоприятни условия да бъде мощ на положителното в родния си Хондурас. Вместо това той избра да злоупотреби със службата и страната си за персонална полза и си партнира с някои от най-големите и жестоки организации за трафик на опиати в света, с цел да транспортира тонове кокаин до Съединените щати.

Ернандес беше задържан в дома си в Тегусигалпа, столицата на Хондурас, три месеца откакто напусна поста през 2022 година и беше екстрадиран в Съединени американски щати през април същата година. Американските прокурори упрекнаха Ернандес в работа с наркотрафиканти още през 2004 година, като споделиха, че е взел милиони долари подкупи, до момента в който се е издигал от селски конгресмен до президент на Националния конгрес и по-късно до най-високия пост в страната.

Ернандес призна в показанията си на процеса, че парите от опиати са били плащани на съвсем всички политически партии в Хондурас, само че той самият отхвърли да е приемал подкупи.

Той означи, че е посетил Белия дом и се е срещал с президенти на Съединени американски щати, защото се показва за първенец във войната против опиатите, който работи със Съединени американски щати за ограничение на потока от опиати към Съединени американски щати.

В един случай той сподели, че е бил предизвестен от ФБР, че наркокартел желае да го убие.

Той сподели, че обвинителите му са измислили изказванията си за него в претенции за благосклонност за техните закононарушения.

„ Всички те имат мотивация да лъжат и са професионални лъжци “, сподели Ернандес.

Но прокуратурата се подигра на Ернандес, че видимо твърди, че е единственият почтен политик в Хондурас.

По време на заключителните причини в сряда, асистент прокурорът на Съединени американски щати Джейкъб Гутуилиг сподели на журито, че корумпираният Ернандес е „ асфалтирал кокаинова автомагистрала към Съединените щати “.

Стабиле сподели, че неговият клиент е „ непозволено упрекнат “, като настоя за оправдателна присъда.

Свидетели на процеса включваха трафиканти, които признаха отговорността за десетки убийства и споделиха, че Ернандес е бил въодушевен бранител на някои от най-могъщите дилъри на кокаин в света, в това число известния мексикански наркобарон Хоакин „ Ел Чапо “ Гузман, който излежава пожизнен затвор в Съединени американски щати.

Ернандес, носещ костюм по време на процеса, беше най-вече неутрален, до момента в който свидетелстваше посредством преводач, като неведнъж споделяше „ не, сър “, когато го питаха дали в миналото е давал подкупи или обещавал да отбрани трафикантите от изгонване в Съединени американски щати.

Неговият брат Хуан Антонио „ Тони “ Ернандес, някогашен конгресмен от Хондурас, беше наказан на пожизнен затвор през 2021 година във федералния съд в Манхатън за личната си присъда по обвинявания в опиати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР