Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили заяви, че ще се

...
Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили заяви, че ще се
Коментари Харесай

За изборите през октомври Саакашвили се връща в Грузия

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили съобщи, че ще се върне в родината си за локалните избори, които би трябвало да се проведат през октомври, заяви ТАСС.
„ Искам да своето решение: Аз, Михаил Саакашвили, ще се върна в Грузия преди този референдум (местните избори – бел.ред.). Непременно ще бъде непосреден участник в този развой ”, сподели той през днешния ден по време на видеообръщение към своите последователи.
 Грузия към този момент публично е с ново държавно управление Грузия към този момент публично е с ново държавно управление
Парламентът на Грузия гласоподава през днешния ден доверие на новото държавно управление на страната отпред с Ираклий Гарибашвили. В него влязоха двама нови м...
Той изясни, че назовава референдум локалните избори, защото в подписаното сред управляващите и опозицията съглашение се съдържа изискване за на за ръководещата партия при идното гласоподаване. Ако то не бъде реализирано, идната година би трябвало да се състоят предварителни парламентарни избори.
Саакашвили прикани членовете на учредената от него партия „ Единно национално придвижване ” да подпишат съглашение с управляващите, едвам след освобождението на ръководителя на партията Ника Мелия.
Вчера в президентството на Грузия се състоя гала по подписването на съглашение за излизане от рецесията сред ръководещата „ Грузинска фантазия – Демократична Грузия ” и няколко опозиционни партии. Партиите „ Единно национално придвижване ”, „ Европейска Грузия – придвижване за независимост ” и Лейбъристката партия на Грузия се въздържаха.
Споразумението бе препоръчано на 18 април от ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел. То планува, при положение, че ръководещата партия събере по-малко от 43% на идните локални избори, през 2022 година ще се проведат предварителни парламентарни избори. Предвижда се и прошка за всички с повдигнати обвинявания за безредиците по време на митинга през юни 2019 година, измежду които е и самият Мелия. В документа се загатва освобождението на опозиционера Георгий Руруа, задържан през ноември 2019 година за нелегално носене на огнестрелно оръжие, както и за в изборната и правосъдната област.
 Грузинската съпротива бойкотира първото съвещание на Народното събрание Грузинската съпротива бойкотира първото съвещание на Народното събрание
Опозицията в Грузия бойкотира първото съвещание на новия парламент с обвинявания за изборни измами, че са осъществени измами на парламентар...
Политическата рецесия в Грузия продължава към този момент 6 месеца. През ноември предходната година опозицията отхвърли да признае резултатите от извършените през есента парламентарни избори и упрекна ръководещите за подправяне на резултатите от гласуването. Досега огромна част от съперниците на властта отхвърлиха да работят в новия парламент. С подписването на съглашението опозиционните партии се задължиха да влязат в него.
Саакашвили беше президент на Грузия от януари 2004 до ноември 2013 година
През 2013 година той напусна страната няколко дни преди края на мандата си. Веднага по-късно против него бяха повдигнати четири обвинявания за закононарушения, като за две от тях към този момент има издадени присъди отнемане от независимост.
В момента Саакашвили живее в Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР