Бившият президент на Бразилия Лула да Силва бе осъден за

...
Бившият президент на Бразилия Лула да Силва бе осъден за
Коментари Харесай

Съдът увеличи присъдата на бившия президент на Бразилия

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва бе наказан за корупция на 12 години и един месец затвор, заяви Франс прес.

Присъдата може да бъде обжалвана, само че ще сложи под подозрение кандидатирането му на президентските избори през октомври.

Решението на съда беше удар по упоритостите му да се върне отпред на страната. Тримата съдии освен бяха единомислещи, само че и усилиха присъдата на някогашния президент, наказан на първа инстанция на 9 години и половина.

Съдът разгласи, че осъществяването на присъдата няма да стартира преди да минат всички обжалвания - продължителна  съдебна борба, и 72-годишният Лула няма да бъде арестуван незабавно.

Лула остана спокоен по време на съвещанието и съобщи: „ Единственото нещо в което съм сигурен, е, че няма да спра да се боря до гибелта си “. „ Сега желая да се кандидатирам на президентските избори “, съобщи той по-късно, когато се причисли към манифестацията на последователите му в Сао Паоло.

Бившият президент беше упрекнат, че е получил триплекс апартамент на крайбрежието от строителната компания OAS в подмяна на възлагането на публични поръчки на петролния колос Petrobras по време на мандатите му 2003-2010 година

„ Бившият президент беше един от главните основатели, в случай че ли не и главният, на необятна корупционна мрежа (…), която отслаби освен действието на Petrobras, само че и на целия политически развой в Бразилия “, съобщи един от магистратите.

Адвокатът му твърди, че Да Силва в никакъв случай не е получавал ключове от жилището и не е прекарал и една нощ в него.

Бившият президент е икона на учредената от него Работническа партия и е изключително известен в бедните региони поради обществените стратегии през двата му мандата, само че и изключително ненавиждан от друга част от бразилците. Паралелно с демонстрациите в негова поддръжка имаше и контрадемонстрации в Порто Алегре, Сао Паоло и Рио.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР