Бившият президент на Афганистан Ашраф Гани обясни в интервю защо

...
Бившият президент на Афганистан Ашраф Гани обясни в интервю защо
Коментари Харесай

Защо бившият президент на Афганистан Ашраф Гани отпътува внезапно от страната

Бившият президент на Афганистан Ашраф Гани изясни в изявление за какво е отпътувал ненадейно от страната в средата на август, до момента в който талибаните се приближаваха към Кабул, съобщи ДПА.

Той описа пред Би Би Си, че бягството му не е било планувано и че той го е направил, с цел да предотврати клане в града. " Онази заран въобще не си представях, че късно следобяд ще напущам ", сподели той, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му неговият консултант по национална сигурност Хамдула Мохиб е бил " безусловно ужасяващ " и му разрешил " не повече от две минути ", с цел да вземе решение какво да предприеме. " Чак откакто излетяхме стана ясно, че напущаме. Така че това в действителност беше ненадейно " сподели той.

Предварителните проекти да отпътува за Хост или Джалалабад били изоставени, защото му било обявено, че тези градове също са били завладяни.

Гани избяга от Кабул на 15 август, когато бойци на талибаните бяха обкръжили столицата на Афганистан след светкавична военна акция за завладяването на всички провинциални столици.

По това време представители на талибаните били декларирали, че няма да атакуват града, само че пред Би Би Си Гани сподели, че неговите съветници по сигурността го предизвестили, че талибаните са нарушили обещанието си. Бягството на Гани означаваше, че прехвърлянето на властта не можа да се състои по постоянен метод и разреши на талибаните да запълнят появилия се вакуум в сигурността. Много афганистанци в този момент считат, че Гани, който се намира в ОАЕ, просто ги е предал на талибаните.

Но съгласно него това е бил единственият метод да избави живота на доста хора. Според Гани той е " изкупителна жертва " за актуалната рецесия и безпорядък в Афганистан. Той призна, че е позволил неточност, когато се е доверил " на интернационалните сътрудници ", които, по думите му, непрекъснато му оказвали напън и ограничавали властта му. Неговото съмнение, че търпението на интернационалната общественост няма да се изчерпи е било " голяма неточност ", сподели Гани в изявление за Би Би Си, представено от ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР