Тръмп съди бивш британски шпионин зад спорното досие за Русия

...
Бившият президент Доналд Тръмп съди пенсионирания офицер от британското разузнаване
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп съди пенсионирания офицер от британското разузнаване Кристофър Стийл заради противоречивото досие, което е съставил и което разтърси Вашингтон със своите непроверени и неприлични твърдения за Тръмп.

Делото – което предявява иск за защита на данните срещу Стийл и неговия бизнес, Orbis Business Intelligence – е последният обрат в сагата с досиетата, откакто стана публично достояние през януари 2017 г., дни преди Тръмп да встъпи в длъжност.

Основните обвинения, че Тръмп е заговорничил с Кремъл, за да спечели изборите през 2016 г. и че Русия е имала компрометираща информация за него, бяха придадени на доверие от мнозина, тъй като произхождаха от Стийл, който имаше солидна репутация.

Но през годините достоверността на досието значително намаля. Поредица от разследвания и съдебни дела на правителството на САЩ дискредитираха много от основните обвинения и разкриха ненадеждността на източниците на Стийл.

Тръмп многократно е отричал твърденията, изтъкнати от Стийл, и правният екип на бившия президент на Обединеното кралство иска „неточните данни, съдържащи се в досието на Стийл, да бъдат изтрити или коригирани заедно с плащането на обезщетение“, Тим Лоулс, адвокат на Тръмп в Великобритания, каза пред CNN миналия месец.

Съдебният иск на бившия президент трябва да започне на 16 октомври с двудневно изслушване по иска във Върховния съд на Лондон, според съдебните документи. Не се очаква Тръмп да присъства на изслушването, според източник, запознат с плановете му.

CNN се свърза с Orbis Business Intelligence за коментар.

Новото дело на Тръмп идва няколко месеца, след като специалният прокурор Джон Дърам приключи наказателното си разследване за потенциални нарушения в разследването на ФБР Тръмп-Русия.

Дърам допълнително разкри проблеми с работата на Стийл и материала в неговото досие. Въпреки това наказателното дело на Дърам срещу основния подизточник на Стийл завърши с оправдателна присъда миналата година.

Този подизточник, руският анализатор Игор Данченко, каза на американските следователи, че информацията, която е предал на Стийл, е била предимно „слухове“, „просто говорене“, „от уста на уста“ и идва от „разговори, които е водил с приятели на бира“, според докладите на Министерството на правосъдието. Данченко също така каза, че Стийл е надул бележките и се е облегнал твърде много на необработената информация, която е получил.

Междувременно Стийл винаги е твърдял, че твърденията му са непроверени, изискват допълнително разследване и не са предназначени за публично разкриване. „Поддържам работата, която свършихме, източниците, които имахме, и професионализма, който приложихме към нея“, каза Стийл през 2021 г. в първото си телевизионно интервю за досието.

Многобройни разследвания на правителството на САЩ разкриха десетки контакти между сътрудници на кампанията на Тръмп и руснаци, които оттогава бяха признати. Самият Тръмп и най-близките му съветници дори приветстваха намесата на Кремъл в изборите. И все пак нищо от това не допринася за тайното споразумение, предложено в бележките на Стийл.

Паричната следа зад досието Стийл също е обект на интензивен политически контрол от години. Около една година след изборите през 2016 г. стана публично достояние, че Стийл е била индиректно платена от демократите да проучва Тръмп. Повече от 1 милион долара изтекоха от президентската кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г. и Националния комитет на Демократическата партия към адвокатската кантора Perkins Coie, която след това нае опозиционната изследователска компания Fusion GPS. Тази компания по-късно нае Стийл и го помоли да използва задграничните си контакти, за да изрови мръсотия за връзките на Тръмп с Русия.

Изборните регулатори в САЩ в крайна сметка глобиха кампанията на Клинтън и DNC за това, че не са разкрили надлежно парите, които са похарчили за изследване на опозицията, довело до досието.

Стийл е изправен пред серия граждански дела в САЩ и Обединеното кралство, произтичащи от досието. Като част от проверката на Дърам на основното разследване на Тръмп-Русия, той разследва някои от контактите на Стийл с ФБР, но никога не повдига обвинения срещу пенсионирания шпионин.

Маршал Коен от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР