Бившият президент Доналд Тръмп поиска Върховният съд да се намеси

...
Бившият президент Доналд Тръмп поиска Върховният съд да се намеси
Коментари Харесай

Тръмп отнесе случая с документите от Мар-а-Лаго до Върховния съд

Бившият президент Доналд Тръмп изиска Върховният съд да се намеси в разногласието към конфискуваните от неговото имение Мар-а-Лаго документи. ФБР ги прибра след обиск през лятото, а част от тях са маркирани като класифицирани.

Тръмп желае Върховния съд да подреди към 100 документи, избрани като секретни, да бъдат предадени за ревизиране на специфичния представител на съда, вместо от следствието на правосъдното хминистерство. Ако това бъде утвърдено, ще влее сила в напъните на някогашния президент да оспори обиска по правосъден път и да си върне документите.

Спешното превръщане на Тръмп към Върховния съд идва, откакто апелативният съд на 11-и правосъден федерален регион поддържа министерството на правораздаването и разгласи, че разглеждането от страна на престъпното следствие на документите, избрани като секретни, може да продължи. Преди това арбитър от Флорида бе замразил това разглеждане, като удовлетвори настояването на екипа на Тръмп то да се извърши от трета страна, след което бе назначен и специфичен правосъден представител, управляващ тази активност.

Искът трансферира топката, в това число в политическо отношение, още веднъж към Върховния съд. По-рано от него желаеха да приключи предаването на документи на Белия дом от времето на Тръмп на комисията, проверяваща генезиса на събитията от 6 януари, само че той не удовлетвори това искане.

Поради превеса на консервативните съдии в него, висшият съд към този момент е възприеман от много американци като спорен след някои непопулярни решения, най-нашумялото от които бе отменянето на прецедента Roe v Wade, който защитаваше правото на аборт за цялата страна. Самият Тръмп е номинирал трима от сегашните съдии: Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.

Освен това искът е признат от консервативния арбитър Кларънс Томас, който дава отговор за региона на Флорида. Почти несъмнено е, съгласно коментаторите, че той ще го показа за разглеждане пред цялостния състав на съда.

Според юридически анализатори обжалването е част от тактиката на отсрочване и проточване на следствието на правосъдното министерство, подхваната от екипа на Тръмп.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР