Бившият премиер – социалистът Зоран Миланович печели президентските избори в

...
Бившият премиер – социалистът Зоран Миланович печели президентските избори в
Коментари Харесай

Хърватия има нов президент

Бившият министър председател – социалистът Зоран Миланович печели президентските избори в Хърватия. Той изпреварва с над 6% Колинда Грабар Китарович, досегашния държавен глава на Хърватия.
Това сочат първите социогически изследвания. Миланович получава 53.25% от гласовете. За Китарович са дали своят вот 46.75 на 100.
В Хърватия през днешния ден се организира балотаж на седмите президентски избори в страната, като право на глас имаха близо 3.8 милиона хървати.
През 2011 година роденият в Загреб Миланович беше назначен за министър-председател, водачът на Социалдемократическата партия (СДП). Правителството под негово ръководство, обаче, не съумя да оправдае упованията и да приложи на процедура по този начин нужните промени, което пък докара до политическо застъпничество на разнообразни хора и утежни икономическата конюнктура в страната. Това докара до загуба на парламентарните избори. Впоследствие Миланович загуби изборите за лидерския пост в партията му, и се отдръпна от партията.
След отдръпването му от политическата сцена, Миланович ръководи мениджърско-консултантска компания, като негови клиенти са албанския министър председател Еди Рама, и други политици.
Още през юни 53-годишният социалист даде поръчка за присъединяване в президентските избори, като избра мотото „ Президентът с темперамент “ с леко мигане към репутацията му на човек, който не се отхвърля.
В редица изявленията той разказва себе си като човек с „ ляво сърце и консервативна глава “, и постоянно е подложен на критика поради високомерния си метод към медиите. Миланович дава обещание да трансформира Хърватия в демократична страна с полезности като пълноправие в обществото и самостоятелна правосъдна система.
Роден в Загреб през 1966 година, Миланович е с юридическо обучение и е разпален боксьор-любител. По време на войната за самостоятелност на Хърватия при започване на 90-те години на предишния век Миланович беше чиновник във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в задачите на Европейски Съюз и НАТО в Брюксел. Зоран Миланович е женен, с две деца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР