Тайландският крал намали присъдата на бившия премиер Таксин Шинаватра на една година

...
Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра беше намален от осем
Коментари Харесай

Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра беше намален от осем години затвор от краля в петък, само дни след завръщането му от 15 години в изгнание.

Този ход дойде ден след като бившият милиардер, 74-годишен министър-председател, подаде молба за кралско помилване заради присъди за подкупи и злоупотреба със служебно положение на фона на широко разпространени спекулации за задкулисна сделка, която да му позволи помилване.

Таксин, два пъти избиран за премиер и свален при военен преврат през 2006 г., беше изпратен в затвора миналата седмица веднага след завръщането си в кралството за първи път от 2008 г.

Частичното помилване от крал Маха Ваджиралонгкорн беше потвърдено от официалния Кралски вестник, като съобщението сочи към неговата служба на страната като министър-председател.

„Той е лоялен към институцията на монархията. Когато беше преследван, той уважаваше съдебната система“, се казва в изявлението, като се отбелязва, че Таксин също страда от множество здравословни проблеми.

„Неговият Величеството Кралят го амнистира и намали присъдата на Таксин Шинаватра, затворника, на една година затвор, така че той да може да използва своята експертиза и опит за по-нататъшно развитие на страната."

Завръщането му във вторник миналата седмица съвпадна с с неговата партия Pheu Thai, която се връща в правителството в съюз с провоенни партии, което кара мнозина да заключат, че е постигнато споразумение за намаляване на времето му в затвора.

 

Бившият телекомуникационен магнат и собственик на Манчестър Сити Таксин е една от най-влиятелните, но предизвикващи разногласия фигури в съвременната история на Тайланд.

Обичан от милиони селски тайландци заради популистката си политика в началото на 2000-те, той отдавна е похулен от роялисткия и провоенен естаблишмънт на страната.

Голяма част от тайландската политика през последните две десетилетия е оцветена от усилията на естаблишмънта да държи Таксин и неговите съюзници извън властта.

Неговите поддръжници го посрещнаха като герой при кацане в Банкок и първото му публично действие беше да се просне в знак на почит пред портрет на краля на летището.

Часове по-късно Срета Тависин от Pheu Thai беше потвърден за министър-председател – първият премиер на партията, откакто сестрата на Таксин Йинглук беше изхвърлена при преврат през 2014 г.

В първата си вечер обратно в Тайланд Таксин беше преместен от затвора в полицейска болница, като медицинските служители на затвора казаха, че той се нуждае от внимателно наблюдение за различни здравословни проблеми, включително сърдечни проблеми.

Партиите, свързани с Таксин, доминираха на всички тайландски избори от 2001 г. насам - до тази година, когато прогресивната Партия за движение напред (MFP) спечели най-много места.

Но новото коалиционно правителство затвори MFP, като същевременно включи партии, свързани с генералите, извършили преврата, които свалиха Таксин и Йинглук, което предизвика гнева на много тайландци.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР