Бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за президент

...
Бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за президент
Коментари Харесай

Сергей Станишев предаде щафетата на новия лидер на ПЕС

Бившият министър председател на Швеция Стефан Льовен беше определен за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) с цялостно болшинство - 255 гласа " за ", 0 " срещу " и 7 " въздържали се ". На конгрес в Берлин той пое поста от досегашния президент Сергей Станишев, който 11 години беше отпред на европейската левица.

Още в средата на септември той заяви, че за четвърти следващ мандат и че аргументите са политически.

" Не може да бъдеш ръководител на ПЕС, в случай че зад тила си нямаш мощна партия. За страдание, Българска социалистическа партия загуби доста доверие, доста европейска еднаквост през последните години. Няма метод партия, която желае да подражава на партията на Виктор Орбан, да излъчи президент на ПЕС ", сподели тогава Станишев, който от дълго време приканва Корнелия Нинова да подаде оставка.

Единственият претендент за поста му беше тази на Льовен.

На церемонията на 14 октомври някогашният български министър председател и водач на Българска социалистическа партия му съобщи алена щафета и му пожела левицата да е първа политическа мощ на европейските избори през 2024 г .

Льовен отговори, че подготовката за изборите стартира в този момент. Той благодари за доверието и добави, че за него е чест да поеме поста.

Преди церемонията Станишев произнесе прочувствена, в която сподели, че оставя ПЕС " по-единна, по-голяма и по-готова да поеме кормилото на Европа ". А Льовен разказа като " предан европеец ", чиито " положителни ръце " подсигуряват положителното бъдеще на лявото политическо семейство.

По думите на Станишев ПЕС и Европа са оставили голяма диря в живота му.

„ Никога не съм си и мечтал, че някой ден ще стана водач на цялото европейско социалдемократическо семейство. Още си припомням 2011 година , когато стоях пред вас за пръв път в качеството си на президент на ПЕС и си припомням вълнението и мога да ви кажа - още е тук, още усещам по какъв начин сърцето ми бие мощно “, сподели той разчувствуван.

Наследникът му пък описа, че в тежките години след Втората международна война майка му го е оставила в сиропиталище, а по-късно е бил осиновен.

„ Живеем в доста комплицирано време. Сега и през днешния ден решаваме какво ще кажат за нас идващите генерации и какво ще написа в учебниците. Искам да написа, че сме създали значими стъпки да спасим планетата “, добави Льовен.

Сергей Станишев разяснява и войната в Украйна , като я назова унищожителна за цяла Европа.

„ Всяка война е отричане на всичко. Мирът е висша полезност. Чувам диалози за военна победа само че никой не приказва по какъв начин да спрем това “, сподели той.

Накрая ПЕС одобри резолюция, в която се показва поддръжка за участието на България в Шенген .

„ Искаме да защитим и насърчим Шенгенското съглашение, което е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз, и да забележим Румъния, България и Хърватия като част от него, без отсрочване ", се споделя в документа, утвърден с цялостно единогласие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР