Бившият премиер на Италия Джузепе Конте и бившият здравен министър

...
Бившият премиер на Италия Джузепе Конте и бившият здравен министър
Коментари Харесай

Експремиерът на Италия се явява пред съда заради пандемията от Covid-19

Бившият министър председател на Италия Джузепе Конте и някогашният здравен министър Роберто Сперанца ще би трябвало да се явят на 10 май пред профилиран съд в Бреша, разглеждащ каузи, свързани с членове на държавното управление. Срещу тях е повдигнато обвиняване за непредумишлено ликвидиране и непредумишлена зараза, съобщи БНР.

Обвинението се отнася за първата вълна от Covid-19 през месец февруари 2020 година в региона на град Бергамо, където не бе оповестена навреме алена зона и починаха над 6000 души.

Разследването е на прокуратурата на Бергамо, което завърши с покачване обвиняване за непредумишлено ликвидиране и зараза на 19 обвинени, измежду които някогашният министър председател Джузепе Конте, някогашният министър на опазването на здравето Роберто Сперанца, губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана и някогашният здравен консултант на същата област Джулио Галера.

Позициите на Конте и Сперанца, като членове на държавното управление, са отстранени от главното следствие, което бе разпределено в разнообразни прокуратури, като техния случай мина към способен за членове на държавното управление съд.

Прокуратурата на Бергамо откри също, че проектът за пандемия не е бил обновен от 2006 година, само че в случай че е бил прибавен, разпространяването на вируса е щяло да бъде понижено.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР