Бившият премиер Кирил Петков обясни в телевизионния ефир, че в

...
Бившият премиер Кирил Петков обясни в телевизионния ефир, че в
Коментари Харесай

Ефектът Кирил Петков – зимата ще е критична

Бившият министър председател Кирил Петков изясни в телевизионния ефир, че в България всичко процъфтява. Броени месеци преди старта на зимата обаче доста семейства са изправени пред тежко решение по какъв начин ще преживеят зимните месеци, тъй като източниците на топлота, които са употребили предходната зима, могат да се окажат отвън бюджета им.

Предлагаме ви малко резюме по какъв начин се промениха цените на най-масовите разновидности за отопление.

Парно

В столицата и в огромните градове към момента няма сигурност по какъв начин ще влезем в зимните месеци, защото доставките на газ към топлофикациите са несигурни и на незнайни цени. КЕВР към този момент подвигна цената на топлоенергията за интервала 1.07.2022 - 30.06.2023 година с 29,73 % за цялата страна. Най-голямо беше нарастването в Разград с 43%, за Плевен и Бургас с 11%. За София цената на топлоенергията се подвигна с 40%.

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ ЕАД одобрената цена е 137,86 лева./MWh, при остаряла цена 98,48 лева./MWh. Тук изискването е, че е допустимо КЕВР занапред да преразгледа и това покачване с ново, защото по последни данни цената на природния газ продължава да пораства, което ще рефлектира и върху централите

Съществува и моментът дали топлофикациите въобще ще са в положение да отопляват семействата през цялата зима или фамилиите би трябвало да мислят за спомагателни уреди, които да им разрешат да се топлят на ток или дървесина.

Дърва за огрев

Дървата са считани за един от най-евтините източници за отопление, само че и при тях има фрапантно повишаване от близо 70% за година и цените не престават да порастват. В момента кубик дърва по тържищата върви от 125 лв. до 180 лв.. Миналата година по това време цената за кубик дърва беше от 80 до 100 лв. за кубик. Въпреки двойното нарастване, дърва трудно
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР