Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова

...
Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова
Коментари Харесай

България е осъдена в Страсбург за репресията срещу съдия Мирослава Тодорова

Бившият ръководител на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова предстоящо пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, че е била подложена на принуда от институциите и е било нарушено правото ѝ на свободно изложение. Делото завършва без отсъждане на обезщетение, тъй като съдията не е претендирала за такова.

Причина за делото стана саморазправата със арбитър Тодорова по време на първото държавно управление на Бойко Борисов, когато вътрешен министър бе неговата тогавашна дясна ръка Цветан Цветанов. Магистратът бе подложен на вербална офанзива от страна на Цветанов, който е зачисли към " октопода " в страната. По това време Цветанов използваше лепеше " октопода " като етикет на своите съперници, обвинявайки ги във връзки с проведената престъпност.

Тогавашният вътрешен министър не се стараеше да прикрива, че офанзивата против Тодорова е поради острите ѝ рецензии против върлуващата полицейщина в страната. По това време Министерство на вътрешните работи кръщаваше свои акции с имена на неуместни съдии. През съдийката държавното управление се опитваше да уязви и Съюза на съдиите в България.

След офанзивата на Цветанов против арбитър Тодорова се задейства правосъдния инспекторат, който откри, че тя е забавила 57 каузи, само че без да регистрира, че Тодорова е най-натовареният углавен арбитър в Софийския градски съд и за една година е решила над 200 каузи. Тя бе осъдена от Висшия правосъден съвет през 2012 година. След това още веднъж бе осъдена за закъснение на претекстовете по каузи, за които към този момент бе осъдена един път и най-после бе уволнена от Висш съдебен съвет.

Съдия Тодорова завоюва делото против уволнението си пред Върховния административен съд и бе върната на работа.

В решението си Европейският съд показва, че сериозните възгледи на арбитър Тодорова са провокирали реакция от Висш съдебен съвет и държавното управление. Европейски съд по правата на човека цитира и Цветан Цветанов, който по това време се питаше дали Тодорова служи на проведената престъпност.

В последна сметка европейският съд афишира, че има доказателства за съществуването на причинно-следствена връзка сред позициите на Мирослава Тодорова и наказванията, наложени от Висш съдебен съвет “.

" Позициите на жалбоподателката явно са били част от спор по въпроси от общ интерес, в който тя взе участие в качеството си на ръководител на главното професионално съдружие на съдиите в страната. Нейната независимост на изложение би трябвало да се употребява с високо равнище на отбрана и че всяка интервенция в упражняването на тази независимост би трябвало да бъде обект на непоколебим надзор, който върви ръка за ръка с лимитирана преценка от управляващите ", се споделя в решението.

Мирослава Тодорова реши да води дело пред Страсбург, откакто не съумя да потвърси правата си пред българския съд. Тя заведе делото за клюка против Цветанов поради две негови изявленията от януари 2012 година пред в. " 24 часа " и бТВ, в които той правеше внушения за нейни възможни връзки с мафията, защото забавяла претекстове по следващата неоправдателната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си изявление от 23 януари 2012 година Цветанов бе представен в заглавието на " 24 часа " – " Най-големият ни критик бави дело против мафията " и в подзаглавие – " Дали арбитър Мирослава Тодорова не обслужва проведената престъпност ".

На идващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе запитан: " Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства надали не мафията... ", на което Цветанов незабавно отговори: " Абсолютно, безусловно! Има подходи, които се ползват в правосъдната система от сходни съдии, които са в действителност в услуга не на обществото, не на хората, които заплащат налозите за издръжката на тази правосъдна система, а които покровителстват проведената престъпност ".

Казусът бе решен в интерес на Цветанов в края на октомври 2012 година от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, откакто Върховният касационен съд (ВКС) го прати там, тъй като Тодорова е арбитър от софийския регион и е била зам.-председател на Софийския областен съд, който в началото трябваше да го прегледа.

Впоследствие Върховен касационен съд реши, че разглеждането на делото ще продължи в Софийския областен съд, откакто всички съдии от Пловдивския областен съд, който трябваше да прегледа делото на втора инстанция, си направиха отказ, с цел да избегнат подозренията за преднамереност.

Съмненията се ускориха по време на процедурата за избор на основен прокурор в края на 2012 година, когато актуалният началник на държавното обвиняване Сотир Цацаров призна, че тогавашният началник на Пловдивския областен съд Веселин Хаджиев му е дал достъп до делото на Мирослава Тодорова, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик.

В последна сметка делото за клюка против Цветанов не съумя да завърши с дефинитивно решение, тъй като той бе определен за народен представител и получи имунитет. След това изчете и отминалостта.

Висш съдебен съвет и правосъдният инспекторат обаче не стопираха с офанзивите си против Мирослава Тодорова. Инспекторатът популяризира нейната имуществена декларация с всички и персонални данни, а по-късно Висш съдебен съвет понижи оценката в атестацията на арбитър Тодорова без да откри за нужно да дава пояснения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР