Бившият популярен водещ на “Фокс Нюз Тъкър Карлсън, който напусна

...
Бившият популярен водещ на “Фокс Нюз Тъкър Карлсън, който напусна
Коментари Харесай

Защо Илън Мъск и Тъкър Карлсън не може да заменят вестник “Правда”

Бившият известен водещ на “Фокс Нюз ” Тъкър Карлсън, който напусна канала преди няколко седмици със скандал, започва лично токшоу в обществените мрежи, което натрупа 35 милиона гледания за ден. Това е към 20 пъти повече, в сравнение с което и да е известно политическо шоу, в това число и бившето на Тъкър.

Сега към този момент някогашните работодатели са се заели да ощипят някак някогашния чиновник по съдилищата, с цел да млъкне най-сетне. Сякаш това не беше планувано в контракта за разлъка.

Всъщност това е резултат от черна злоба. Бившият известен ефирен водеща беше единствено един от тези, които „ стреляха “ в обществените мрежи, потвърждавайки изключителната жизнеспособност на такова събитие като медиите, когато един производител на наличие превъзхожда така наречен обичайни медии десетки пъти по повод от броя на потребителите, клиентите и феновете.

Това за следващ път възобнови полемиките дали е време, споделят те, същите тези обичайни медии да бъдат изцяло заровени и да им се изиграе някакъв мултимедиен погребален марш.

Спомням си, че по-рано хартиените вестници бяха заровени по същия метод, по-късно радиото. След това споделиха, че интернет ще убие малкия екран, а дружно с нея и киното. Изминаха обаче доста десетилетия и всички тези носители са към момента живи и даже се усещат добре. Въпреки че доста хора са починали в ужасните премеждия от фалит и занемаряване от някогашни почитатели.

И в този момент нова офанзива. Благодарение на разцвета на обществените мрежи, в които някой елементарен човек-оркестър пее и танцува в прелестна изолираност, той също е човек-медия.

Ако вземем първите 10 или даже най-малко 100 производители на наличие във връзка с броя на потребителите и читателите, тогава там няма нито една по този начин наречена обичайната медия.

На първо място евентуално ще бъде Илън Мъск със своите 140 милиона почитатели единствено в профила си в “Туитър ”. Малко, с 10 милиона, изостава някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама. Той към момента е на " осведомителния кон ". Следващи четири следващи места не се заемат от нито един политик, а от канадския музикант Джъстин Бийбър (112 милиона), футболистът Кристиано Роналдо (108 милиона), певицата Риана (108 милиона), музикантите Кейти Пери и Тейлър Суифт (съответно 107 и 92 милиона ). Едва на 8-мо място по брой консуматори са индийският министър председател Нарендра Моди (89 милиона, което при милиард и половина население на Индия е капка в морето) и някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп (86 милиона). А десетката още веднъж се затваря представителката на поп културата, певицата Лейди Гага.

Многобройни, умерено замислени и аналитични блогъри, както и изцяло несериозни по този начин наречени инста-жени, през последните години завоюваха милиони клиенти на почитатели. Такива цифри не може да си мечтае даже вестник “Правда ” преди време, даже в най-тоталитарните руски времена, когато всеки болшевик беше задължен да се абонира за него (а в Комунистическа партия на Съветския съюз в пика ѝ имаше 18 милиона), а и освен те.

С началото на СВО в блогосферата и по едно и също време с това в медиите се появи изцяло ново събитие, което станаха по този начин наречените военни репортери (всъщност блогъри от зоната на военни действия), броят на клиентите за доста е стотици хиляди. На първо място, евентуално, в това отношение е незабравим Юрий Подоляка, който написа за СВО (да не се бърка със съветника на Зеленски Михаил Подоляк, който беше доста сърдит на Мъск, който разгласява още веднъж Карлсън), с брой на клиентите под 3 милиона и брой на гледанията на изявленията му в десетки милиони.

Към края на 2021 година в Русия са регистрирани малко под 70 000 медии, от които малко повече от половината са печатни медии, от 20 000 електронни медии и повече от хиляда са със статут на осведомителни организации. Въпреки това, без подозрение, нито една от тези медии не може да се похвали с брой клиенти, съпоставим с този на топ блогърите (сега ги назовават “производители на наличие ”).

Това значи ли, че в този момент вторият ще убият и дефинитивно ще погребат първите. Не, не и още един път не. Поради разнообразни аргументи.

Една от аргументите за повишаването на известността на самостоятелните производители на наличие е, че новите софтуерни благоприятни условия (а точно опциите на обществените мрежи и разнообразни електронни платформи) им дават правото и шанса да популяризират своето наличие съвсем гратис или с минимални разноски за промоция. Освен това, в действителност наедно с така наречен „ остарели типичен медии “, които също имат редакции, многочислен обслужващ личен състав и най-често наемат и някакви пространства. Плащат и всички налози.

В същото време в съзнанието на всеобщия потребител-читател наличието, създавано от „ статусни медии “ и популяризирано от фенове блогъри, постоянно има безусловно идентична стойност. До огромна степен заради това, че класическите медии от време на време се лимитират до цензура или автоцензура, по този начин нареченото персонално наличие също постоянно печели преимущество.

Например, същите военни репортери са доста по-малко лимитирани от съображения за военна цензура, което е изцяло разбираемо във военно време, в сравнение с представителят на Министерството на защитата Конашенков. В същото време надалеч не постоянно е допустимо да се ограничи разпространяването на неприемлива информация даже за Министерството на защитата.

В същото време за актуалния консуматор на осведомително наличие е доста мъчно независимо да построи в главата си съответна подчиненост от осведомителни потоци, които попадат върху него. Всичко това постоянно съставлява тип бял звук за него, в който неопитен консуматор е безусловно некадърен да разграничи основното от второстепенното, нито да отдели истината от неистината, нито да дефинира тъкмо това, което се назовава с понятието „ подправено “.

Трябва също да се означи, че голямото болшинство блогъри, работещи в осведомителното поле, в действителност постоянно паразитират, експлоатират резултатите от работата на класическите медии.

Често изявленията им са или препубликуване на към този момент основано от обичайните медии наличие, или израз на чисто субективна ценностна преценка. Което, несъмнено, от устата на някой си Илон Мъск има самодостатъчно значение, само че условно казано, цялото осведомително пространство не може да бъде осеяно със субективни " колони от отзиви ".

Някой би трябвало да получава " първоначални вести ", някой би трябвало да прави скъпи репортажи. И най-после, някой би трябвало да направи кръстосана инспекция на информацията, получена в няколко източника, като я ревизира на първо място за надеждност. И в това отношение смисъла на класическите медии остава незаменимо, защото търсенето на тествана информация в обществото остава.

И най-после, последното.

Сегашният успех на обществените медии и блогърите, които те издигнаха, също е краткотраен. И в един миг те ще стартират да споделят, че този формат умира, че им е писнало, че този формат е приключил и е пристигнало времето за едни „ напълно нови ” медийни формати.

Например, мнозина към този момент предвиждат повишаването на известността на по този начин наречената „ разширена действителност “, когато потребителят на клиента освен ще бъде консуматор на някакво осведомително наличие, само че с помощта на тази разширена действителност той ще има цялостно усещане, че е директен участник в това наличие..

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР