Бившият полковник от Главното разузнавателно управление на Русия, двойният агент

...
Бившият полковник от Главното разузнавателно управление на Русия, двойният агент
Коментари Харесай

Кремъл просто се подиграва с британците

Бившият полковник от Главното разследващо ръководство на Русия, двойният сътрудник Сергей Скрипал е бил токсичен с вещество, създадено в Русия. До този извод стигнаха английските следователи. Министър-председателката Тереза Мей настоя Русия да изясни по какъв начин се е стигнало до такава степен и заплаши, че в противоположен случай ще предприеме ответни ограничения. Мерките в това време бяха оповестени: замразяват се връзките с Москва, и се експулсират съветски дипломати от Англия. Москва обаче още изначало реагира високомерно, което породи усещането, че може би преднамерено желае да предизвика оптимално твърда реакция.

Според английската версия, Скрипал, неговата щерка, а също и служители на реда, лекари и инцидентни минувачи са станали жертва на създавания още по руско време нервнопаралитичен газ "Новичок " (в превод: „ дилетант “). Като се има поради броя на потърпевшите и евентуалните външнополитически последици, думата "новичок " вероятно ще навлезе в днешния британски език, също както някои други модерни русизми. Това обаче е единственият занимателен факт в тази история.

Прекалено доста странни съвпадения

Пострадаха десетки хора и Англия умерено може да назова станалото терористичен акт или непозната държавна експанзия, в случай че Русия бъде дефинитивно приета за отговорна. А вероятността британците да стигнат точно до този извод е извънредно огромна.

В настоящия случай има прекомерно странни съвпадения. В деня, в който Лондон очакваше от Москва отговор на своя ултиматум, във Англия беше открит мъртъв още един руснак - Николай Глушков, някогашен управител в "Аерофлот " и непосредствен другар на починалия олигарх Борис Березовски. Ако се потвърди, че не става дума за самоубийство, Лондон умерено може да сметне, че точно това е съветският отговор на ултиматума. Още повече, че британците очевидно по този начин и няма да дочакат формален отговор от Кремъл.

Сравнително градивно изявление от съветска страна направи само външният министър Сергей Лавров. Той прикани британците да съблюдават интернационалните си отговорности, имайки поради това, че съгласно Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, Лондон трябваше да изпрати до Москва публично питане и да даде на руснаците проба от откритото нервнопаралитично вещество. Но щом няма питане – няма и отговор, без значение от всички ултиматуми, които слага Тереза Мей!

Останалите представители на съветските управляващи съвсем искрено се гавреха с англичаните. Председателката на Съвета на федерацията (Горната камара на парламента) Валентина Матвиенко назова следствието на покушението против Скрипал "русофобска имитация ". А сътрудника ѝ народен представител от Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че "Русия просто няма по какъв начин да е имала интерес да убива Скрипал ", заради което били ясно, че в убийството „ са забъркани органите на властта и тайните служби на Англия ". С други думи: англичаните сами са си го отровили. В същия подтекст може да се пояснява и коментарът на президента Путин: "Вие първо се разберете между тях, пък след това... ".

Средства против Русия?

Появата на тези искрено саркастични мнения от съветска страна евентуално може да се изясни по следния метод: в Москва очевидно считат, че Англия на практика няма лостове за оказване на напън, без значение дали Русия е отговорна или не. Пък и какво биха могли да създадат англичаните? Да забранят излъчването на телевизионните излъчвания на „ Russia Today "? В отговор на сходно деяние Русия просто ще забрани активността на всички английски медии, към този момент заплаши представителката на Външното министерство Мария Захарова.

Или да предположим, че Лондон реши да прекъсне дипломатическите връзки и да конфискува имуществото на тези съветски жители, живеещи във Англия, които не могат да потвърдят произхода на приходите си. Но кой би потърпевш в последна сметка от това? Нито съветската страна, нито тайните служби, нито армията и флотът, а бизнесмените или олигарсите, част от които са емигранти "бегълци " като починалия към този момент Николай Глушков. А на своите "кремълски " предприемачи Кремъл постоянно може да помогне да компенсират загубите си на съветска територия - за сметка на популацията. За всевъзможни други наказания, в това число и оповестяването на война, британците би трябвало да получат единодушието на съдружниците си в НАТО, или в Европейски Съюз, от който още на се излезли.

Крепост под вражеска блокада

Незнайно за какво се промъква чувството, че всяко английско решение устройва Москва. "Колкото по-зле, толкоз по-добре “ – гласи един от правилата на съветската власт. Те като че ли се радват на засилващата се изолираност на Русия и превръщането ѝ в "обсадена цитадела " – освен на думи, а и на дело. В такива условия е доста по-лесно да удържиш властта в ръце, а и няма потребност да спазваш правилата на цивилизованата външна политика и дипломация.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР